Francuska izveštava o ptičijem gripu na farmi ćurki dok se bolest širi Evropom

Francuska izveštava o ptičijem gripu na farmi ćurki dok se bolest širi Evropom

Francuska je otkrila izbijanje visoko patogenog virusa ptičjeg gripa na farmi ćurki na severozapadu zemlje, saopštilo je u utorak ministarstvo poljoprivrede, dok se sezonski talas zaraza širi Evropom.

Epidemija u regionu Bretanja, prvi slučaj na farmi u Francuskoj ove jeseni, dogodila se u blizini mesta gde je pronađena zaražena divlja ptica, navodi se u saopštenju ministarstva.

Nekoliko slučajeva među divljim pticama zabeleženo je poslednjih dana, navodi se, dodajući da je vlada podigla nacionalni nivo uzbune za ptičiji grip na umeren sa zanemarljivog.

Jata živine u područjima koja su posebno izložena kontaktu sa divljim pticama sada bi bila zatvorena u zatvorenom prostoru, saopštilo je ministarstvo.

Ptičiji grip, opšte poznat kao ptičji grip, doveo je do odstrela stotina miliona ptica poslednjih godina. Obično se javlja u Evropi tokom jeseni i zime, a nedavno je otkriven na farmama u zemljama uključujući Nemačku, Holandiju, Italiju, Hrvatsku i Mađarsku.

Da bi se suprotstavila bolesti, koja je poremetila snabdevanje živinskim mesom i jajima i izazvala rast cena u delovima sveta poslednjih godina, Francuska je početkom oktobra pokrenula kampanju vakcinacije protiv ptičijeg gripa.

Francuski program je u početku ograničen na patke, koje su najranjivije na virus. Patke su činile samo 8% ukupne francuske proizvodnje živine u 2022.