Praćenje skladištenja masti: Molekularna osnova adipoznosti

Praćenje skladištenja masti: Molekularna osnova adipoznosti

Povećanje i gubitak težine nisu tako jednostavni kao „kalorije ulaze, kalorije izlaze“, s obzirom da bezbroj faktora utiče na telesnu težinu. Sada su istraživači iz Japana identifikovali gen koji može poslužiti kao glavni regulator skladištenja masti u širokom spektru uslova.

U studiji objavljenoj u Nature Communications, istraživači sa Univerziteta u Osaki otkrili su da ovaj pojedinačni gen može biti ključ za veličinu tela.

Da li je osoba vitka ili debela zavisi od mnoštva faktora, od nivoa aktivnosti do unosa hrane, bolesti, životne sredine i još mnogo toga. Porodična istorija takođe jasno igra ulogu, ali je genetska osnova telesne težine još uvek slabo shvaćena.

„Mast je jedinstveno tkivo koje je regulisano različitim nutritivnim, hormonskim i molekularnim faktorima“, kaže glavni autor studije Džihun Šin. „Međutim, jedinstvena genetska osnova za njegovu regulaciju ostaje neuhvatljiva.“

Da bi identifikovali genetske faktore odgovorne za taloženje masti, istraživači su analizirali podatke o ekspresiji gena iz masnog tkiva u poređenju sa drugim tipovima tkiva. Rezultati su pokazali da je HSP47, molekularni pratilac specifičan za kolagen, značajna determinanta nivoa telesne masti.

„HSP47 se eksprimuje na visokim nivoima u masnom tkivu i povećava se sa gojaznošću i većim unosom hrane; nasuprot tome, nivo njegove ekspresije opada sa postom, vežbanjem, ograničenjem kalorija, barijatrijskom hirurgijom i sindromom trošenja“, objašnjava Iichiro Shimomura, viši autor. „Pored toga, ekspresija HSP47 blisko korelira sa masom masti, indeksom telesne mase, obimom struka i obimom kukova.

Važno je da su istraživači otkrili da insulin, hormon povezan sa skladištenjem masti ili gubitkom masti, povećava nivoe ekspresije HSP47; dok, obrnuto, glukokortikoidi smanjuju nivoe ekspresije HSP47. Pored toga, visoka ili niska ekspresija HSP47 bila je povezana sa visokim ili niskim nivoom telesne masti i kod ljudi i kod miševa.

„Nalazi iz naše studije naglašavaju značajnu ulogu koju HSP47 igra u određivanju količine telesne masti kod pojedinca normalno i kao odgovor na različite faktore kao što su bolest ili promena nivoa hormona“, kaže Šin.

Identifikacija HSP47 kao ključnog faktora koji utiče na skladištenje masti pruža jasnu genetsku osnovu za ukupan nivo telesne masti i potrošnju energije. S obzirom na centralnu ulogu HSP47 u ovom procesu, moguće je da promene u ovom genu mogu da dovedu do metaboličkih poremećaja.