Krim pogodila „najgora oluja u istoriji“

Krim pogodila „najgora oluja u istoriji“

Ogromna oluja koja je u ponedeljak uveče pogodila poluostrvo Krim pokazala se najsnažnijom u njegovoj zabeleženoj istoriji, rekao je za RIA Novosti Roman Vilfand, naučni savetnik Meteorološkog zavoda.

Poslednji put kada se oluja skoro toliko dogodila, prema našim saznanjima, bila je pre više od 160 godina, dodao je Vilfand.

Meteorolog je rekao da je brzina vetra u oluji u ponedeljak dostigla 40 metara u sekundi (144 kilometra na sat). Najmanje jedna osoba je poginula, a deset osoba je zadobilo različite povrede u katastrofi, saopštile su regionalne vlasti.

Ukupno 400.000 stanovnika Krima ostalo je bez struje nakon nevremena, a nekoliko lokalnih opštinskih okruga proglasilo je vanredno stanje.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako ogromni talasi nalik cunamiju pogađaju obale Krima i nasipe lokalnih gradova, uključujući Sevastopolj.

Neki lokalni stanovnici su takođe snimili kako njihove kuće preplavljuju morska voda koja ulazi u sobe kroz prozore. Poplavljeni su i neki autoputevi, dok su se i druga područja na poluostrvu suočila sa snežnim mećavama.

Krim nije bio jedino područje koje je pogodila katastrofa. U ruskom Krasnodarskom kraju, koji obuhvata dugi deo istočne obale Crnog mora, oluja je oštetila zgrade i dovela do poplava, pokazuju video snimci koji su snimili lokalni stanovnici i turisti.

Neki snimci su uhvatili masivne talase koji udaraju u dalekovod u blizini železničke pruge. Na drugom snimku snimljenom iz voza u pokretu, železnička pruga koja ide blizu obale ruši se zbog oluje. Oko 50 vozova kasnilo je zbog oštećenja na pruzi, prenele su RIA Novosti.

Drugi video snimci pokazuju kako se jednospratna zgrada urušava zbog naleta vetra u ruskom južnom gradu Sočiju. Gradski priobalni okrug Adler bio je svedok ogromnih talasa koji su jurili na obalu i poplavili područje u incidentu sličnom cunamiju.

Najmanje jedna osoba je umrla u gradu zbog nevremena, koje se uveliko pomerilo sa tog područja, javili su ruski mediji.