Mask će se sastati sa izraelskim predsednikom

Mask će se sastati sa izraelskim predsednikom

Elon Musk, vlasnik društvene mreže X (bivši Tviter), trebalo bi da se sastane sa izraelskim predsednikom Isakom Herzogom kako bi razgovarao o antijevrejskim osećanjima i načinima za njihovo rešavanje na društvenim mrežama, potvrdila je kancelarija predsednika Izraela u nedelju.

Tokom sastanka u ponedeljak, pridružiće im se Izraelci čije su članove porodice uzeli za taoce Hamasovi militanti tokom njihovog smrtonosnog napada na Izrael prošlog meseca.

„Na njihovom sastanku, predsednik će naglasiti potrebu da se deluje u borbi protiv rastućeg antisemitizma na internetu“, saopštila je Hercogov kancelarija, a citira Rojters. Preduzetnik tek treba da potvrdi posetu.

Generalni direktor Tesle će se takođe sastati sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i, prema izraelskom kanalu 12, možda će čak i obići izraelska naselja duž granice Pojasa Gaze, što je, kako su kritičari tvrdili, pokušaj da se spase njegov imidž u javnosti.

Otkako je kupio Tviter i promenio ga u X prošle godine, Musk se suočio sa kritikama mejnstrim medija i različitih grupa za ljudska prava zbog navodnog tolerisanja rasističkih poruka i odobravanja mržnje na njegovoj platformi društvenih medija.

Ranije ovog meseca, Musk je optužen da je lično promovisao antisemitski trop nakon što je rekao da se slaže sa drugim korisnikom koji je sugerisao da Jevreji raspiruju „mržnju prema belcima“. Nakon skandala, nekoliko velikih kompanija uključujući IBM, Disnei, Paramount i Apple povuklo je svoje reklame sa platforme.

Musk je negirao navode o antisemitizmu, zaprijetivši suspenzijom svakog ko se zalaže za „genocid bilo koje grupe“. U postu na X na Fridi, milijarder je dodao da su izrazi kao što su „dekolonizacija“ i „Od reke do mora“ fraze koje „impliciraju genocid“ i koje bi bile dovoljne da pokrenu zabranu, dodajući da su „jasni pozivi na ekstremne nasilje je protiv naših uslova usluge i rezultiraće suspenzijom.”

Posle sastanka sa Netanjahuom u septembru, tokom kojeg je izraelski premijer pozvao tehnološkog preduzetnika da uspostavi ravnotežu između zaštite slobode izražavanja i borbe protiv govora mržnje, on je čak tvrdio da je on u stvari „aspirativni Jevrejin“.