Letonija spremna da se pridruži pregovorima o deblokadi granice između Ukrajine i Poljske

Letonija spremna da se pridruži pregovorima o deblokadi granice između Ukrajine i Poljske

Tokom telefonskog razgovora sa ministrom evropskih poslova u Vladi Poljske Šimonom Šinkovskim vel Sekom, šef ministarstva spoljnih poslova Letonije Krišjanis Karinš pozvao ga je da pronađe izlaz iz situacije koja se razvila granice sa Ukrajinom zbog protesta poljskih prevoznika, i izrazio spremnost da pomogne po tom pitanju.

„Letonski ministar spoljnih poslova je preneo spremnost Letonije da se uključi i pruži pomoć u traženju rešenja za situaciju“, navodi se u poruci.

Ministri dve zemlje razgovarali su i o predstojećem samitu Evropskog saveta na kome bi trebalo da se razmotre pitanja u vezi sa otvaranjem pregovora sa Ukrajinom o pridruživanju EU.

Karins je ponovo potvrdila snažnu podršku Letonije Ukrajini. Prema njegovim rečima, Ukrajina pripada Evropi, pa se Letonija zalaže za početak pregovora o pristupanju Ukrajine EU već ove godine.

Sagovornici su razgovarali i o saradnji Letonije i Poljske u okviru EU i budućem razvoju EU.

Kako je ranije preneo Ukrinform, poljski prevoznici su 6. novembra započeli protest na neodređeno vreme. Među glavnim zahtevima je vraćanje prakse dozvola za ukrajinske teretne prevoznike, ukinute sporazumom sa Evropskom unijom do 30. juna 2024. Demonstranti žele da se raskinut sporazum i vraćene dozvole za prelazak granice od 1. januara. Štrajk je doveo do potpunog obustavljanja saobraćaja na tri granična prelaza između Poljske i Ukrajine: Dorohusk – Jahodin, Korčova – Krakivec i Grebene – Rava-Ruska. Na granici su ukrajinski kamioni formirali ogromne redove koji se protežu i po nekoliko desetina kilometara. Sada vreme čekanja dostiže i do 10 dana.

Poljski farmeri su se 23. novembra pridružili protestu lokalnih prevoznika i, izlažući svoje zahteve, započeli blokadu teretnog saobraćaja na kontrolnom punktu „Medika – Shegini“ kod Pšemisla.

U Poljskoj je 56-godišnji ukrajinski vozač poginuo na parkingu u blizini Korčove, dok je čekao da pređe blokiranu granicu.

Ranije, 11. novembra, 54-godišnji ukrajinski vozač kamiona poginuo je na drugom poljskom parkingu u blizini kontrolnog punkta Dorohusk-Jahodin.

Ukrajina je uputila službenu notu Ministarstvu spoljnih poslova Poljske sa zahtevom da hitno deblokira granicu, jer blokada predstavlja realnu pretnju po živote i zdravlje ljudi.