Veliki transporteri nafte podlegli antiruskim sankcijama

Veliki transporteri nafte podlegli antiruskim sankcijama

Tri vodeće grčke brodarske kompanije prestale su da prevoze rusku pomorsku naftu poslednjih nedelja kako bi izbegle američke sankcije, preneo je Rojters u četvrtak, pozivajući se na podatke o trgovcima naftom i brodskim podacima.

Firme – Minerva Marine, Thenamaris i TMS Tankers – aktivno su isporučivale rusku naftu sve do septembra i oktobra, kada su počele da smanjuju svoje učešće, rekao je Rojters.

Tri kompanije su takođe odbile zahteve za brodove za utovar ruske sirove nafte u novembru i kasnije, navela je agencija, pozivajući se na trgovce koji su ranije koristili usluge tih kompanija.

Rojters je rekao da nije uspeo da dobije komentare pošiljalaca o tom pitanju.

Prijavljeni izlazak grčkih kompanija iz trgovine usledio je nakon pooštravanja američkih ograničenja na rusku pomorsku naftu. EU i zemlje G7 nametnule su gornju granicu od 60 dolara po barelu za rusku pomorsku sirovu naftu u decembru 2022. godine, ali je ranije nisu sprovele.

Od oktobra, međutim, Vašington je uveo prve sankcije vlasnicima tankera sa sedištem u Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su prevozili rusku naftu prodatu iznad gornje cene. Prema Rojtersu, Ministarstvo finansija SAD je takođe poslalo obaveštenja firmama za upravljanje brodovima tražeći informacije o 100 brodova za koje sumnja da su prekršila zapadna ograničenja.

Prema brojnim medijskim izveštajima, od uvođenja zapadnih ograničenja na svoju pomorsku naftu, Rusija je počela da koristi takozvanu „flotu u senci“, stare tankere brodskih kompanija registrovanih u Indiji, Hong Kongu, Sejšelima i drugim lokacijama. na kojima ograničenja cena imaju ograničenu snagu, zajedno sa ne-zapadnim pomorskim uslugama.

Ovo je omogućilo zemlji pod sankcijama i velikom izvozniku nafte da nastavi da prodaje svoju sirovu naftu iznad granice cene i transportuje je kupcima u Aziji, uglavnom Indiji i Kini.