Mirovne snage UN-a tvrde da ih je Izrael napao

Mirovne snage UN-a tvrde da ih je Izrael napao

Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu optužile su izraelsku vojsku za napad na mirovnu patrolu u subotu, tokom privremenog primirja između Izraela i Hamasa.

Incident se navodno dogodio oko podneva u blizini libanskog sela Ajtarun, na granici sa Izraelom i 125 kilometara od libanske prestonice Bejruta. Prema UNIFIL-u, to je bilo „tokom perioda relativnog mira duž Plave linije“.

„Danas oko 12 sati, patrola UNIFIL-a je pogođena patrolom IDF-a u blizini Ajtaruna, u južnom Libanu“, naveli su mirovnjaci UN u saopštenju na svojoj Ks (bivši Tviter) stranici, dodajući da nijedan mirovnjak nije povređen, ali granatiranje je oštetilo njihovo vozilo.

Od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru, na izraelsko-libanskoj granici je bila česta razmena vatre, uglavnom između ID i libanske militantne grupe Hezbolah. Prema novinskoj agenciji AFP, u prekograničnom požaru u Libanu je poginulo 109 ljudi, uključujući 77 boraca Hezbolaha i 14 civila, od kojih su tri novinari.

Prošlog meseca UNIFIL, koji je osnovao Savet bezbednosti UN 1978. godine da posmatra povlačenje Izraela iz Libana, saopštio je da je jedan od njegovih pripadnika povređen u artiljerijskom napadu na bazu misije u blizini sela Hula na libansko-izraelskoj granici.

Nakon najave četvorodnevnog primirja u Gazi u petak, Hezbolah je rekao da će se pridržavati uslova primirja ako Izrael to učini, prema izvoru Hezbolaha na koji se poziva Al Džazira.

Mirovna misija UN oštro je osudila napad u subotu, nazvavši ga „duboko uznemirujućim“ i pozvala sve strane u sukobu da „čuvaju mirovne snage“. UNIFIL je u petak upozorio da bi dalja eskalacija u južnom Libanu mogla da dovede do „razornih posledica“ i pozvao sve strane da „zaustave ovaj ciklus nasilja“.

Izrael još nije komentarisao incident. Ranije je ID saopštio da je gađao ciljeve koji pripadaju Hezbolahu kao odgovor na rakete ispaljene na sever Izraela.