Hamas oslobađa još izraelskih i stranih talaca drugog dana primirja u Gazi

Hamas oslobađa još izraelskih i stranih talaca drugog dana primirja u Gazi

Hamas je u subotu uveče predao 13 izraelskih talaca i četiri stranaca Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, saopštilo je katarsko ministarstvo spoljnih poslova, nakon što je prevladan kratak prekid sporazuma o oslobađanju zarobljenika koji je ranije nastao. posredovanje Katara i Egipta, prenosi Rojters.

Sporazum o taocima u Gazi ponovo je na pravom putu nakon privremenog odlaganja zbog spora oko isporuke pomoći severno od opkoljene enklave.

„MKCK je primio 13 Izraelaca i 4 stranca na putu za Rafah“, rekao je portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Majed Al Ansari na platformi društvenih medija Ks, ranije poznatoj kao Tviter.

TV slike prikazuju vozila Crvenog krsta na prelazu Rafa između Gaze i Egipta.

Palestinski zvaničnik upoznat sa diplomatijom rekao je da će Hamas nastaviti sa četvorodnevnim primirjem dogovorenim sa Izraelom, prvim prekidom borbi u sedam nedelja rata.

Al Ansari je ranije rekao da su kratko odlaganje i prepreka oslobađanju talaca prevaziđeni katarsko-egipatskim kontaktima sa obe strane, dodajući da će 39 palestinskih civila biti oslobođeno u zamenu.

Među izraelskim taocima, očekuje se da će osam biti dece i pet drugih žena, rekao je Al Ansari, dok će Palestince koji će biti pušteni iz izraelskih zatvora činiti 33 dece i šest žena.

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je sa katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem o obustavljanju sporazuma o taocima, rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Adrijen Votson. Otprilike 3-1/2 sata nakon njihovog poziva, Bela kuća je saznala od Katara da je sporazum ponovo na snazi i da Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) kreće da prikupi taoce, dodao je Votson.

Naoružano krilo Hamasa ranije je saopštilo da odlaže zakazanu drugu rundu oslobađanja talaca za subotu dok Izrael ne ispuni sve uslove primirja, uključujući obavezu da pusti kamione pomoći u severnu Gazu.

Portparol Hamasa Osama Hamdan rekao je da je samo 65 od 340 kamiona pomoći koji su ušli u Gazu od petka stiglo do severa Gaze, što je „manje od polovine onoga što je Izrael dogovorio“.

Brigade Al-Kasam su takođe saopštile da Izrael nije poštovao uslove oslobađanja palestinskih zatvorenika. Kadura Fares, palestinski komesar za zatvorenike, rekao je da Izrael nije puštao pritvorenike po stažu, kao što se očekivalo.

Ministar poljoprivrede Avi Dihter, član izraelskog kabineta za bezbednost, rekao je za njuz Kanala 13 da se Izrael „podržava dogovora“ sa Hamasom u kojem je Katar posredovao.

Izrael je saopštio da je 50 kamiona sa hranom, vodom, opremom za sklonište i medicinskim potrepštinama raspoređeno u severnu Gazu pod nadzorom UN, što je prva značajna isporuka pomoći tamo od početka rata.

Kratak spor oko primirja izazvao je zabrinutost zbog nesmetane implementacije sporazuma o taocima nakon što je Hamas u petak oslobodio 13 izraelskih žena i dece. Iz izraelskih zatvora pušteno je oko 39 palestinskih žena i tinejdžera.

[1/20] Vozilo Crvenog krsta, kao deo konvoja za koji se veruje da prevozi taoce koje su oteli Hamasovi militanti tokom napada na Izrael 7. oktobra, stiže na granicu Rafa, usred sporazuma o razmeni talaca i zatvorenika između Hamasa i Izraela, u južnom pojasu Gaze 25. novembar 2023. REUTERS/Ibraheem Abu… Steknite licencna prava Pročitajte više

Portparol izraelske vojske Olivije Rafović rekao je francuskoj televiziji da Izrael striktno poštuje uslove primirja i rekao da vojska nije izvela nikakve napade ili ofanzivne operacije u Gazi u subotu.

Ukupno 50 talaca treba da bude razmenjeno za 150 palestinskih zatvorenika tokom četiri dana u okviru primirja, što je prvi prekid borbi od kada su borci Hamasa divljali južnim Izraelom 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi i uzevši oko 240 talaca.

Kao odgovor na taj napad, Izrael je obećao da će uništiti militante Hamasa koji upravljaju Gazom, bacajući bombe i granate na enklavu i pokrenuvši kopnenu ofanzivu na severu. Do danas je ubijeno oko 14.800 ljudi, od kojih su 40 odsto deca, saopštile su palestinske zdravstvene vlasti u subotu.

Prije odlaganja najnovije razmjene talaca i zatvorenika, Egipat, koji kontroliše granični prelaz Rafah preko kojeg je nastavljena isporuka pomoći u južnu Gazu, rekao je da je primio „pozitivne signale“ od svih strana o mogućem produženju primirja.

Izrael je saopštio da bi prekid vatre mogao biti produžen ako Hamas nastavi da oslobađa taoce po stopi od najmanje 10 dnevno. Palestinski izvor je rekao da bi do 100 talaca moglo biti oslobođeno.

Kratkotrajna svađa oko sprovođenja sporazuma o primirju bila je u suprotnosti sa prizorima radosti ranije tokom dana kada su se taoci ponovo spojili sa svojim porodicama.

Nakon skoro 50 dana zatočeništva u Gazi, devetogodišnji Ohad Munder potrčao je bolničkim hodnikom u Izraelu u očev naručje, pokazuju snimci koje je objavila bolnica.

On i troje druge dece puštene u isto vreme bili su u relativno dobrom stanju, rekao je novinarima Gilat Livni, direktor pedijatrije centra.

„Podelili su iskustva, bili smo sa njima do kasno u noć i bilo je zanimljivo, uznemirujuće i dirljivo“, rekla je Livni.

„Sanjala sam da smo se vratili kući“, rekla je druga taoca, četvorogodišnja Raz Ašer, dok je sedela u očevom naručju na bolničkom krevetu nakon što su ona i njena majka i mlađa sestra oslobođene. „Sada se san ostvario“, odgovorio je njen otac Joni.

Za Palestince je, međutim, radost zbog puštanja zatvorenika iz izraelskih zatvora imala gorak ton. Izraelska policija je viđena u raciji u kući Savsan Bkeer u petak, neposredno pre nego što je njena ćerka Marah (24) puštena na slobodu. Izraelska policija je odbila da komentariše.

„Ne postoji prava radost, čak ni ovo malo radosti koju osećamo dok čekamo“, rekao je Savsan Bkeer. „Još uvek se plašimo da se osećamo srećno“, rekla je ona.