Energoatom: Do 2026. Ukrajina planira da proizvede polovinu potrebnog nuklearnog goriva

Energoatom: Do 2026. Ukrajina planira da proizvede polovinu potrebnog nuklearnog goriva

Ovo je na Fejsbuku objavila pres služba Nacionalne kompanije za proizvodnju atomske energije Energoatom, prenosi Ukrinform.

„Prema našim planovima, od 2026. godine, zahvaljujući sopstvenoj proizvodnji, Ukrajina će sebi obezbediti nuklearno gorivo za 50 odsto, a drugu polovinu će dobiti od našeg partnera Vestinghausa“, ​​rekao je predsednik Energoatoma Petro Kotin.

Pres služba kompanije saopštila je da je Kotin posetio jedinstveni domaći proizvodni pogon, što Ukrajinu približava stvaranju sopstvene linije za sklapanje nuklearnog goriva. Napredak i dalji razvoj sopstvene proizvodnje obezbediće konačno povlačenje iz upotrebe ruske tehnologije. U Ukrajini je u toku proces licenciranja, koji bi trebalo da bude završen ove godine, kako bi se povećala industrijska proizvodnja trupova sklopova za odvajanje toplote za nuklearne reaktore, koje Energoatom implementira koristeći Vestinghouse tehnologiju. U 2024. godini sličan proces je predviđen za glave kertridža za gorivo.

„Krećemo se tempom koji smo očekivali od samog početka. Naš sledeći zadatak je izgradnja nove montažne trake“, napomenuo je Kotin.

Predsednik Energoatoma je dodao da upravo u ovom preduzeću ukrajinski nuklearni inženjeri proizvode elemente za gorivo koje se potom koristi u sovjetskim blokovima VVER-440.

Sopstvena proizvodnja se, između ostalog, odnosi na ekonomsku i bezbednosnu korist. Ukrajina će manje zavisiti od partnera, dodatni porezi će ići u ukrajinski budžet, a kvalifikovani stručnjaci će imati priliku da otkriju svoj potencijal u savremenoj visokotehnološkoj proizvodnji.

Na ovaj način Ukrajina sprovodi strategiju prelaska na zelenu energiju i dekarbonizovanu budućnost, u kojoj će nuklearna industrija igrati ključnu ulogu, napomenuo je Energoatom.