Modi leti u borbenim avionima indijske proizvodnje

Modi leti u borbenim avionima indijske proizvodnje

Indijski premijer Narendra Modi izveo je u subotu nalet u autohtonom lakom borbenom avionu Tejas, koji je spreman da zameni MiG-21 sovjetskog dizajna u indijskim vazduhoplovnim snagama.

Modi se ukrcao u varijantu Tejasa sa dva sedišta u južnom gradu Bengaluru, dok je pregledao rad odbrambene kompanije Hindustan Aeronautics Limited (HAL) u njenoj proizvodnoj bazi.

Pišući na Ks (bivši Tviter), Modi je opisao let kao „neverovatno obogaćujući, značajno pojačavajući moje poverenje u autohtone sposobnosti naše zemlje i ostavljajući me sa obnovljenim osećajem ponosa i optimizma u vezi sa našim nacionalnim potencijalom“.

Višenamenski lovci Tejas trebalo bi da zamene zastarelu indijsku flotu MiG-21, koji su decenijama bili okosnica Vazduhoplovstva.

Uporedo sa razvojem lovaca Tejas Mark 1 i Mark 2, u toku je i rad na izgradnji lovca pete generacije koji bi bio rival američkom F-35, nazvanom HAL Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA).

Premijer Modi je postavio autohtonu proizvodnju oružja kao jedan od ključnih ciljeva svoje administracije. Indijski savet za nabavku odbrane u septembru je odobrio devet predloga za kupovinu opreme u ukupnoj vrednosti od 450 milijardi rupija (5,41 milijardi dolara) od domaćih proizvođača. Paket je uključivao kupovinu 12 borbenih aviona Suhoj Su-30 MKI ruskog dizajna koje će proizvoditi HAL. Indija je trenutno najveći svetski uvoznik oružja i 54 odsto svog naoružanja i vojne opreme nabavlja iz Rusije.

Prema izveštaju Hindustan tajmsa, HAL takođe treba da počne rad na zajedničkom projektovanju i razvoju helikopterskih motora sa francuskom kompanijom Safran, a pregovara o zajedničkoj proizvodnji motora za borbene avione sa američkom firmom GE Aerospace.

U narednim danima, kompanija će verovatno obezbediti dodatne ugovore, jer Nju Delhi nastoji da kupi još borbenih aviona i lakih borbenih helikoptera, kao i da unapredi svoju postojeću flotu višenamenskih aviona Suhoj-30.