Novo istraživanje otključava medicinski potencijal biomaterijala meduza

Novo istraživanje otključava medicinski potencijal biomaterijala meduza

Novo istraživanje Nacionalne fizičke laboratorije (NPL) i britanske biotehnološke kompanije Jellagen Ltd otkrilo je potencijal kolagena meduza kao osnove za niz novih medicinskih primena i za podršku novim biološkim istraživanjima.

Jellagen se udružio sa NPL-om kako bi pomogao u njegovom razvoju kolagena meduza u proizvod biomaterijala visoke vrednosti i visoke specifikacije za upotrebu u zdravstvenoj zaštiti. Nalazi istraživanja, objavljeni u časopisu Materials Todai Bio, uključuju detaljne dokaze o svojstvima biomaterijala baziranog na kolagenu meduza da podupiru svestrani asortiman proizvoda.

Pokazalo se da biomaterijal podržava razvoj niza ljudskih ćelija uključujući matične ćelije, kancer i primarne ćelije: kao i specijalističke biološke funkcije kao što su sinhronost pokretanja neurona, diferencijacija matičnih ćelija i formiranje sferoida raka.

Saradnja, koja je pokrenuta preko britanske agencije za inovacije Innovate UKs Analisis for Innovators Program, pružila je jasniji put za tekući razvoj proizvoda i istraživanje pomažući da se objasni mehaničko ponašanje kolagena i takođe identifikuju optimalni uslovi za efikasnu proizvodnju proizvoda zasnovanih na na nju.

Većini ćelija u ljudskim telima potrebna je fizička podrška za reprodukciju, komunikaciju i formiranje tkiva i organa. Mreže proteina koje se nazivaju ekstracelularni matriks (ili ECM) pružaju ovu podršku služeći kao skele za smeštaj ćelija i omogućavaju razvoj modela tkiva koje efikasnije oponaša one u telu.

Važnost ovih matrica u razvoju tkiva podstakla je potragu za sličnim materijalom za obezbeđivanje ove karakteristike skele za upotrebu u nizu medicinskih primena – od hidrogelova koji promovišu regeneraciju tkiva i organoida koji oponašaju tumore do fabrika 3D ćelija za inženjersku biologiju.

Kao odgovor na ovu pretragu, britanska biotehnološka kompanija Jellagen Ltd razvila je revolucionarni biomaterijal zasnovan na ECM matrici kolagena meduza koja je stara više od pola milijarde godina i koja se dosledno reprodukuje u drugim oblicima života tokom miliona godina.

Matrica meduza podseća na više tipova matrica koje se nalaze u različitim vrstama životinja, od dinosaurusa do ljudi. Ona prethodi svim drugim tipovima matrica, ali sama ne pripada jednom određenom tipu. Zbog toga je nazvan kao ekstracelularni matriks [ECM] tipa 0 („nula“) – to jest, originalni i prvi prethodnik svake druge matrice koja je došla posle nje.

Nalazi istraživanja opisuju opsežan korpus dokaza za karakteristike performansi biomaterijala koji podržavaju svestrani niz komercijalizovanih proizvoda pod zajedničkim imenom JellaGel.

Andrev Mearns Spragg, generalni direktor i CSO kompanije Jellagen, rekao je: „Naša saradnja sa NPL omogućila je Jellagenu pristup vrhunskoj stručnosti u analizi i karakterizaciji naših kolagenskih biomaterijala. Saradnja nam je dala neprocjenjiv pristup važnim resursima za podršku našem istraživanju ambicije i pružaju kritičke uvide u naučno utvrđivanje koncepta ECM tipa 0 (nula) kao prethodnika svih matrica“.

„Mi toplo preporučujemo NPL drugim biotehnološkim kompanijama koje žele da razviju fundamentalno razumevanje o tome kako se njihovi materijali ponašaju na biološkom interfejsu, i radujemo se izgradnji ovog partnerstva u budućnosti.

Maks Rjadnov, NPL saradnik za biometrologiju, kaže: „Ovo je bila uzbudljiva saradnja u kojoj smo mnogo naučili i iz biomaterijala. Interesovanje za ekstracelularne matrice u industriji i medicini je značajno i raste. Uprkos tome, i činjenica da je mnogo matrica u razvoju, vrlo malo njih dostiže fazu gotovog proizvoda, a kamoli proizvoda proizvedenog u velikom obimu.“

„Veoma smo zadovoljni što smo odigrali važnu ulogu u razvoju ovog pionirskog i svestranog proizvoda.“