Španska katolička crkva će nadoknaditi štetu žrtvama seksualnog zlostavljanja

Španska katolička crkva će nadoknaditi štetu žrtvama seksualnog zlostavljanja

Španska katolička crkva saopštila je u petak da će nadoknaditi štetu žrtvama seksualnog zlostavljanja čak i u slučajevima koji nisu okončani jer je sveštenik umro, što predstavlja pomak u odnosu na njen prethodni položaj, piše Rojters.

U slučajevima kada nema kazne, „mi ćemo platiti i ako je počinilac preminuo ili ako postoji građanska zastarelost“, rekao je na konferenciji za novinare Francisko Garsija Magan, generalni sekretar Španske biskupske konferencije.

„To će morati da se ispita od slučaja do slučaja. A ako se donese taj moralni zaključak, onda će biti te moralne reparacije“, dodao je Garsija Magan nakon što je objavio da su španski biskupi jednoglasno odobrili „integralni plan“ nadoknaditi štetu žrtvama.

Crkva je do sada odbijala da nadoknadi štetu žrtvama u slučajevima kada je nasilnik preminuo, što je bila česta pojava.

Bori se sa skandalom nakon značajne medijske istrage 2021. godine koja je otkrila široko rasprostranjeno zlostavljanje sveštenika u Španiji. Prati druge skandale seksualnog zlostavljanja koji uključuju Katoličku crkvu u brojnim zemljama, uključujući Sjedinjene Države, Irsku i Francusku.

Istraživanje objavljeno prošlog meseca, koje je deo izveštaja španskog ombudsmana za ljudska prava, pokazalo je da je 0,6% od 8.000 ispitanika reklo da su bili zlostavljani, što je poraslo na 1,1% kada se uključi laike kao što su nastavnici u katoličkim školama.

U izveštaju ombudsmana takođe je kritikovana Crkva da ne sarađuje u potpunosti sa istragom i da nastoji da „minimizira pojavu”.