Prvog dana primirja u Gazi istovareno 137 kamiona humanitarne pomoći

Prvog dana primirja u Gazi istovareno 137 kamiona humanitarne pomoći

Prvim danom primirja u Pojasu Gaze, Ujedinjene nacije (UN) su uspele povećati isporuku humanitarne pomoći toj enklavi, istovarivši čak 137 kamiona, saopštila je Agencija UN odgovorna za humanitarnu koordinaciju (OCHA).

OCHA je ocenila da je ova isporuka predstavljala „najveći humanitarni konvoj“ od početka sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa 7. oktobra. Konkretno, u Gazu je stiglo 129.000 litara goriva, dok je 21 pacijent u kritičnom stanju uspešno evakuisan sa severa enklave.

Obećavajući nastavak povećanja humanitarnih operacija, OCHA je istakla da će raditi na zadovoljenju potreba stanovnika širom Gaze u narednim danima.

UN, međunarodne nevladine organizacije i mnoge strane vlade su nedeljama apelovale na prekid borbi ili primirje, posebno radi pružanja hitne pomoći stanovništvu koje se suočava s katastrofalnim humanitarnim uslovima.

Sukob je eskalirao nakon krvavog napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela, na šta je Izrael odgovorio snažnim bombardovanjem Gaze, a 27. oktobra pokrenuo je i kopnenu ofanzivu. Izraelska vojska procenjuje da je Hamas kidnapovao oko 240 ljudi na dan početka sukoba.

U saopštenju UN pozdravljaju danas oslobođenih 24 talaca i obnavljaju poziv na trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca.