Sarkozi negira da je postupio u slučaju nezakonitog finansiranja kampanje

Sarkozi negira da je postupio u slučaju nezakonitog finansiranja kampanje

Bivši predsednik Nikola Sarkozi rekao je u petak pred apelacionim sudom u Parizu da je nevin za bilo kakvo krivično delo, jer je pokušao da poništi osudu iz 2021. za nezakonito finansiranje kampanje.

Sarkoziju je u septembru 2021. izrečena jednogodišnja zatvorska kazna, ali je ona suspendovana dok je podnio žalbu.

„Snažno osporavam svaku krivičnu odgovornost“, rekao je Sarkozi, koji je i dalje uticajna ličnost među francuskim konzervativcima, uprkos nizu suđenja i istraga.

„Poričem da sam ikada znao za bilo kakvu prevaru“, rekao je sudijama. „Važna mi je istina. Nisam uspeo da ubedim do sada. Želim istinu.“

Bivši predsednik, koji je bio na funkciji od 2007. do 2012. godine, uvek je negirao optužbe da je njegova konzervativna stranka Republikanci, tada poznata kao UMP, radila sa firmom za odnose s javnošću Bigmalion kako bi sakrila stvarnu cenu njegove kandidature za reizbor.

Sarkozi je okrivio neke članove svog predizbornog tima: „Nisam izabrao nijednog dobavljača, nisam potpisao nikakvu ponudu, nijednu fakturu“, rekao je sudijama u petak, govoreći glasno uznemirenim pokretima ruku.

Francuska postavlja stroga ograničenja potrošnje na kampanju. Tužioci navode da je firma fakturisala UMP, a ne kampanju. Kažu da je Sarkozi potrošio 42,8 miliona evra na svoju kampanju 2012, što je skoro duplo više od dozvoljenog iznosa.