Severna Makedonija dozvolila ruskim avionima da prelete teritoriju

Severna Makedonija dozvolila ruskim avionima da prelete teritoriju

Vlada Severne Makedonije je na sastanku u petak dozvolila ruskim avionima da prelete svoju teritoriju, koji će prevoziti delegaciju za učešće na ministarskom sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

O tome svedoči i saopštenje vlade u Skoplju, piše „Evropska pravda“.

Odluka Vlade Severne Makedonije omogućava ministarstvima odbrane i spoljnih poslova „da donesu dodatne odluke o izdavanju dozvola za let i sletanje ruskih aviona tokom trinaestog ministarskog sastanka u Skoplju u periodu od 29. novembra do 1. decembra“.

„Ovaj dodatak je u skladu sa propisima EU i odredbama restriktivnih mera, koje predviđaju izuzeće od predmetnih ograničenja za međunarodne konferencije, kao što je samit OEBS-a u Skoplju“, navodi se u poruci.

Kako prenose mediji, u ruskoj delegaciji će biti ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, „njegov lekar, tehničko osoblje, obezbeđenje“, 17 diplomata, među kojima i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova, i 24 novinara – ukupno 85 ljudi.

Šef Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani ranije je rekao da je učešće ruske delegacije na ministarskom sastanku OEBS-a u pitanju, jer je vazdušni prostor njegove zemlje i susednih država zatvoren za ruske avione zbog ulaska u Evropsku uniju. sankcije protiv Ruske Federacije.

Kao što znate, na prošlogodišnjem ministarskom sastanku OEBS-a čiji je domaćin bila Poljska, Varšava je odbila da pusti Lavrova u zemlju. Ovaj potez je razbesneo Moskvu, koja je odbijanje nazvala „bez presedana i provokativnog“.

Ukrajina je više puta pozivala na isključenje Rusije iz OEBS-a. Prošlog meseca ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da Rusija sada „ubija“ tu organizaciju, dodajući da je „lako zamisliti“ bez ruskog prisustva.