Španija osuđuje ‘neselektivnu’ smrt u Gazi, što je razbesnelo Izrael

Španija osuđuje ‘neselektivnu’ smrt u Gazi, što je razbesnelo Izrael

Španski premijer Pedro Sančez osudio je u petak posetu granici Pojasa Gaze ono što je nazvao neselektivnim ubijanjem Palestinaca, izazvavši ljutiti odgovor Izraela koji kaže da su te izjave dale podsticaj terorizmu, piše Rojters.

Dok je bio na prelazu Rafa koji kontroliše Egipat sa belgijskim premijerom Aleksandrom De Kruom, Sančez je takođe pozvao na trajni humanitarni prekid vatre u Gazi „kako bi se preokrenula katastrofalna situacija kroz koju prolaze ljudi Pojasa”.

„Nediskriminatorno ubijanje nedužnih civila, uključujući hiljade dečaka i devojčica, potpuno je neprihvatljivo“, rekao je on.

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen je u saopštenju optužio Sančeza i De Krua za „lažne tvrdnje“ koje „daju podsticaj terorizmu“ i rekao da je pozvao ambasadore Španije i Belgije da pojasne komentare.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu se takođe oglasio, rekavši da dva evropska lidera nisu uspela da ukažu na ono što je nazvao zločinima protiv čovečnosti koje su počinili palestinski militanti Hamasa.

Hamasovi borci upali su u Izrael iz Gaze 7. oktobra u napadu, kako Izrael tvrdi da je ubio 1.200 ljudi, uglavnom civila. Izrael je bombardovao Gazu i poslao trupe i tenkove u znak odmazde, ubivši oko 14.000 stanovnika Gaze, od kojih su oko 40 odsto deca, prema palestinskim zdravstvenim vlastima.

„Premijer Netanjahu najoštrije osuđuje primedbe belgijskog i španskog premijera da ne snose punu odgovornost za zločine protiv čovečnosti koje je počinio Hamas, koji je masakrirao naše građane i koji Palestince koristi kao živi štit“, saopšteno je iz Netanjahuove kancelarije. rekao.

Dvojica evropskih premijera oštro su osudila napade Hamasa 7. oktobra, ali su takođe bili najglasniji lideri EU u pogledu potrebe za prekidom vatre i poštovanjem ljudskih prava u Gazi.

Hamas negira navode da koristi civile kao živi štit.

Ubrzo nakon Netanjahuovih komentara, španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares je u video izjavi rekao da su „optužbe izraelske vlade lažne i neprihvatljive. Mi ih kategorički odbacujemo“.

Albares je rekao da španska vlada razmatra izdavanje „blagovremenog“ odgovora na izraelsku akciju, ali nije rekao koji.

Do razmene je došlo neposredno pre nego što je Hamas oslobodio 24 taoca prvog dana prvog primirja u ratu, uključujući izraelske žene i decu i tajlandske farmerske radnike.

Sančez se u četvrtak sastao sa Netanjahuom i izraelskim predsednikom Isakom Herzogom u Izraelu, sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Ramali na okupiranoj Zapadnoj obali. Sančez je izneo ideju o međunarodnoj mirovnoj konferenciji o izraelsko-palestinskom sukobu kako bi se stvorila održiva palestinska država.

Belgijski i španski mediji koji putuju sa dvojicom evropskih lidera izvestili su da je njihovo osoblje „iznenađeno“ reakcijom Izraela, jer su komentare iznete u petak videli kao usklađene sa porukom koja je dan ranije dostavljena Netanjahuu.