SZO: Objašnjen novi porast respiratornih bolesti među decom u Kini

SZO: Objašnjen novi porast respiratornih bolesti među decom u Kini

Kina kaže da nisu otkriveni neobični ili novi patogeni u porastu respiratornih bolesti dece na severu, saopštila je SZO u četvrtak nakon što je zatražila od Pekinga detaljne informacije.

Od sredine oktobra 2023. Svetska zdravstvena organizacija prati podatke iz kineskih sistema nadzora koji pokazuju porast respiratornih bolesti kod dece u severnoj Kini.

Zdravstvena agencija UN saopštila je kasno u sredu da je uputila zvaničan zahtev Pekingu za više podataka, ali vlada u četvrtak nije dala nikakav javni komentar.

SZO je saopštila da je u četvrtak održala telekonferenciju sa Kineskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti i Dečjom bolnicom u Pekingu, uz podršku Nacionalne zdravstvene komisije i Nacionalne uprave za kontrolu i prevenciju bolesti.

„Kineske vlasti su saopštile da nije bilo otkrivanja bilo kakvih neobičnih ili novih patogena ili neobičnih kliničkih prezentacija, uključujući Peking i Liaoning, već samo gore pomenuto opšte povećanje respiratornih bolesti zbog više poznatih patogena“, navodi se u saopštenju SZO.

„Dalje su naveli da porast respiratornih oboljenja nije rezultirao time da opterećenje pacijenata premašuje bolničke kapacitete.

„SZO pomno prati situaciju i u bliskom je kontaktu sa nacionalnim vlastima u Kini. SZO će nastaviti da pruža ažurirane informacije prema potrebi.

Organizacija je preporučila ljudima u Kini da poštuju mere za smanjenje rizika od respiratornih bolesti.

To uključuje preporučene vakcine protiv gripa, Covid-19 i drugih respiratornih patogena; držanje distance od ljudi koji su bolesni; boravak kod kuće kada je bolestan; testiranje i medicinska nega po potrebi; i nošenje maski po potrebi.

„SZO ne preporučuje nikakve posebne mere za putnike u Kinu“, dodaje se.

Sledećeg meseca obeležava se četvrta godišnjica od izbijanja Covid-19 u Vuhanu, u Kini, prvi put prijavljen.

Tokom pandemije Covid-19, SZO je više puta kritikovala kineske vlasti zbog nedostatka transparentnosti i saradnje.