U Dablinu izbili nasilni sukobi nakon napada nožem u kojem je povređeno troje dece, jedno teško

U Dablinu izbili nasilni sukobi nakon napada nožem u kojem je povređeno troje dece, jedno teško

Nasilni sukobi izbili su u centru Dablina u četvrtak uveče nakon što je petogodišnja devojčica teško povređena u napadu nožem ranije tog dana, kada su žena i još dvoje male dece hospitalizovani.

Irska policija saopštila je da je devojčica dobila hitnu medicinsku pomoć u bolnici u Dablinu nakon napada ispred škole. Ubrzo nakon tog saopštenja, na ulice je izašlo najmanje 100 ljudi, od kojih su neki bili naoružani metalnim šipkama i pokrivali lica, piše AP.

Policija je saopštila da je više od 400 policajaca, uključujući mnoge u opremi za borbu protiv nereda, raspoređeno u centru Dablina da obuzda nemire, za koje je rekla da ih je „izazvala mala grupa nasilnika“.

Policija je štitovima branila ljude koji su pokušavali da ih šutiraju, dok su rakete i vatromet ispaljeni na policijski kordon oko mesta incidenta. Tokom nereda oštećeno je više policijskih vozila i tramvaja, dok su autobus i automobil takođe zapaljeni na gradskom mostu O’Konel.

Izlozi su rutinski razbijani, a prodavnica Foot Locker je opljačkana. Sav saobraćaj u gradu je obustavljen.

„Imamo potpunu ludačku frakciju huligana koju vodi krajnje desničarska ideologija, a zatim i ova remetilačka tendencija koja se bavi ozbiljnim nasiljem“, rekao je najviši policijski službenik Irske, Dru Haris.

Policija i političari pozvali su na smirenost i upozorili na dezinformacije o napadu ranije tokom dana.

„Scene kojima smo svedoci ove večeri u centru našeg grada ne mogu i neće se tolerisati“, rekla je ministarka pravde Helen Mekenti. „Ne sme se dozvoliti da razbojnički i manipulativni element koristi užasnu tragediju da izazove haos.

Ranije je policija saopštila da je muškarac u svojim 50-im godinama, koji je takođe teško povređen, „osoba od interesa“ u njihovoj istrazi. Drugi detalji o njegovom identitetu nisu otkriveni.

Na večernjem brifingu za štampu, Harisa su pitali o potencijalnoj terorističkoj vezi, a on to nije isključio.

„Nikada nisam isključio bilo koji mogući motiv za ovaj napad… sve linije istrage su otvorene za utvrđivanje motiva za ovaj napad“, rekao je on.

Činilo se da je to bila mala promjena u stavu u odnosu na ranije, kada je nadzornik Liam Geraghti rekao da policija drži otvorenog uma u ​​pogledu istrage, ali da je „zadovoljna da nema veze s terorizmom“.

Žena u 30-im godinama takođe je zadobila teške povrede tokom napada nožem nešto posle 13.30 časova. Drugo dvoje dece, petogodišnji dečak i šestogodišnja devojčica, zadobili su lakše povrede. a dečak je otpušten iz bolnice,

Gerati je na brifingu za medije rekao da preliminarne indicije govore da je muškarac napao više ljudi na Parnel skveru Istok.

On je rekao da policija veruje da je reč o „samostalnom incidentu, koji nije nužno povezan sa bilo kakvim širim problemima koji su u toku u zemlji ili gradu, i da moramo da identifikujemo tačne razloge za to”.

Gerati je potvrdio ranije izveštaje svedoka da je u napadu korišćen nož, ali nije mogao da pruži više detalja o prirodi povreda. On je takođe potvrdio da su svedoci tražili da razoružaju čoveka čim su videli šta se dešava.

„Koliko shvatam, građani su intervenisali u veoma, veoma ranoj fazi i mi bismo aplaudirali tim članovima javnosti što su se uključili u tako traumatičnu i potencijalno opasnu situaciju za sebe“, rekao je Gerahti.