Američke snage napadnute su 4 puta u Iraku i Siriji u roku od nekoliko sati

Američke snage napadnute su 4 puta u Iraku i Siriji u roku od nekoliko sati

Američke snage su u četvrtak četiri puta napadnute u Iraku i Siriji raketama i naoružanim dronovima, ali nije bilo žrtava ili oštećenja infrastrukture, rekao je američki vojni zvaničnik.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, zvaničnik je rekao da su američke i međunarodne snage napadnute na dve lokacije u severoistočnoj Siriji višestrukim raketama i jednosmernim dronom.

U Iraku je više jednosmernih dronova lansirano u vazdušnu bazu Ain Al-Asad zapadno od Bagdada, a bespilotna letelica je lansirana u bazi u kojoj se nalaze američke snage u blizini aerodroma Erbil u severnom Iraku.

Grupa koja sebe naziva Islamski otpor u Iraku, za koju analitičari kažu da je sveobuhvatna za nekoliko iranskih iračkih oružanih grupa, preuzela je odgovornost za napade na te lokacije ranije tokom dana.

Napadi su uslijedili dan nakon što su SAD napale naoružanu grupu Kataeb Hezbolah (KH) južno od Bagdada u napadu za koji je KH rekao da je poginulo osam članova.

Iračka vlada je napad osudila kao eskalaciju i kršenje suvereniteta.

Američki zvaničnici rekli su da su Sjedinjene Države nanele udare na grupe orijentisane prema Iranu nakon eskalacije njihovih napada koji su desetine puta gađali američke i međunarodne snage od 17. oktobra, 10 dana nakon što je počeo rat Izrael-Hamas.

Od četvrtka je bilo 36 napada u Iraku i 37 u Siriji, rekao je američki vojni zvaničnik.