Putin daje najnovije informacije o multinacionalnoj borbi protiv terorizma

Putin daje najnovije informacije o multinacionalnoj borbi protiv terorizma

Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) nastavlja svoju operaciju „Plaćenik“, čiji je cilj da poremeti priliv novih regruta u međunarodne terorističke grupe, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Predsednik je to izjavio u četvrtak dok je prisustvovao samitu ODKB u beloruskoj prestonici Minsku. Organizacija je fokusirana na mere za „borbu protiv ekstremizma, transnacionalnog kriminala, ilegalne migracije i trgovine drogom“, kao i na suzbijanje aktivnosti različitih ekstremističkih grupa, istakao je Putin.

„Saradnja između obavještajnih službi i agencija za provođenje zakona stalno se jača. Konkretno, nastavlja se operacija ODKB „Plaćenik“ koja ima za cilj suzbijanje regrutovanja i zatvaranje izlaznih puteva za građane naših zemalja za učešće u aktivnostima međunarodnih terorističkih grupa“, naveo je on, ne navodeći nikakve terorističke organizacije.

„Naša organizacija ostaje suštinski element u obezbeđivanju bezbednosti svojih država članica i evroazijskog regiona uopšte“, dodao je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, koji je bio domaćin sastanka.

ODKB, formiran početkom 2000-ih, okuplja šest postsovjetskih nacija, naime Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan, Kirgistan, Rusiju i Tadžikistan. Alijansa je pokrenula operaciju „Plaćenik“ ranije ove godine, pod predsedavanjem Belorusije, nastojeći da pooštri bezbednost za zemlje članice.