Slovačka pruža humanitarnu pomoć Ukrajini, poziva na mirovne pregovore

Slovačka pruža humanitarnu pomoć Ukrajini, poziva na mirovne pregovore

Slovačka će nastaviti da pruža Ukrajini nevojnu podršku i veruje da je sada vreme za mirovne pregovore.

Slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar rekao je to u sredu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim austrijskim kolegom Aleksandrom Šalenbergom u Beču.

„Slovačka Republika na rusku agresiju gleda kao na kršenje međunarodnog prava i mi smo spremni da pomognemo Ukrajini, jer svi žele mir, svi žele demokratiju za Ukrajinu i svi želimo da Ukrajina i njena teritorija ne dožive preokret“, rekao je Blanar.

Istovremeno, on je naveo da je trenutno linija kontakta u Ukrajini postala relativno statična i „sada možete videti rešenje u mirovnim pregovorima“.

„Mirno rešenje je uvek teško. Ali moramo reći da nam je potreban prekid vatre pre mirovnih pregovora. Sada vidimo da sukob u Ukrajini traje više od 600 dana i da nije doveo do rezultata. Ponavljam još jednom. da podržavamo Ukrajinu. Međutim, vidimo da je sukob ušao u zamrznutu fazu“, rekao je Blanar.

Prema njegovim rečima, Slovačka će nastaviti da pruža pomoć Ukrajini, ali ne i vojnu pomoć. To se, na primer, tiče razminiranja ukrajinskih teritorija kao i „podrške Ukrajini kroz članstvo u Evropskoj uniji“.

„Ali mi imamo malo drugačije mišljenje. Mi priznajemo da nema vojnog rešenja i da nam je potreban pritisak za mirovne pregovore i podržavamo sve mirovne pregovore. […] Ponavljam još jednom da se zalažemo za mirovne pregovore, koje je pokrenuo ili Ukrajina ili Kina. Prekid vatre je, naravno, naš stav, stav Republike Slovačke“, rekao je on.

On je naveo i da je slovačka vlada spremna da razgovara o uvođenju 12. paketa sankcija EU protiv Rusije, ali „ima jasne uslove za podršku sankcijama“, koje „ne bi trebalo da štete interesima Slovačke Republike, posebno njenoj ekonomiji“. .“

„Zato nam ovaj 12. paket sankcija ostaje otvoren. Ali mi imamo svoje uslove, o kojima sam takođe razgovarao u Briselu. A ako 12. paket sankcija uključuje, posebno, nuklearno pitanje, onda Slovačka to neće podržati. “, rekao je Blanar.

Blanar je ranije rekao da Slovačka neće podržati 12. paket sankcija EU protiv Rusije ako bi uključivao zabranu uvoza ruskog nuklearnog goriva, pošto slovačke nuklearne elektrane još nisu pretvorene na druga goriva.