Stefanišina: „Moćne države“ neće dozvoliti da Mađarska stavi veto na prelazak Ukrajine u EU

Stefanišina: „Moćne države“ neće dozvoliti da Mađarska stavi veto na prelazak Ukrajine u EU

Potpredsednica Vlade za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina nazvala je realnom mogućnošću da Mađarska blokira početak pregovora sa Ukrajinom o pridruživanju EU, ali je izrazila nadu da druge članice EU to neće dozvoliti, prenosi „Evropska pravda”.

Ona je priznala da Mađarska ima „pravnu mogućnost“ da na samitu sredinom decembra blokira početak pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji. Ona je „zvonom za uzbunu” nazvala to što evropski komesar iz Mađarske na jednom od nedavnih događaja nije pomenuo preporuku Evropske komisije za pregovore.

„Ali mislim da je veto Mađarske mnogo važniji za jake države EU nego za Ukrajinu. Zato što je u pitanju budućnost Evrope – od Albanije do Kišinjeva – i shvatanje da odluke koje se sada donose utiču na stabilnost Evrope. uopšte“, dodala je ona.

Stefanišna je objasnla da posle pobede Ukrajine Evropa treba da „zacementira ovu pobedu na kontinentu“ i neutrališe druge moguće sukobe.

„I zato sam siguran da najuticajnije i najprogresivnije države EU neće dozvoliti da Mađarska bude u centru svih dešavanja, jer budućnost Evrope uopšte treba da bude u centru zbivanja“, rekla je.

Kao što znate, Evropska komisija je 8. novembra preporučila Evropskom savetu da započne pregovore o pristupanju EU sa Moldavijom i Ukrajinom. Konačnu odluku o početku pregovora trebalo bi da donesu lideri zemalja članica na sastanku od 14. do 15. decembra.

Poslednjih dana iz EU stižu signali da EU možda neće podržati početak pregovora o pristupanju Ukrajine tokom decembarskog samita. Navodno se razmatra mogućnost da se ova odluka odloži do marta zbog nepostojanja jedinstva u Evropskoj uniji. Mađarska javno obećava da će blokirati pozitivnu odluku za Kijev.