Evropska komisija još nije spremna da deblokira sredstva za Mađarsku

Evropska komisija još nije spremna da deblokira sredstva za Mađarsku

Zastoj između Brisela i Budimpešte nastaviće se nakon što su dva evropska komesara rekla poslanicima EP da izvršna vlast EU još uvek nije spremna da otključa milijarde evra za obnovu Mađarske.

Mađarska još uvek čeka da dobije sredstva od EU fonda za oporavak i otpornost u iznosu od 700 miliona evra, koji je osnovan nakon pandemije COVID-a, a Evropska komisija je saopštila da sredstva neće biti puštena sve dok vlada Viktora Orbana ne odgovori na dugogodišnje pitanja sudske pristrasnosti i vladavine prava.

Govoreći u Evropskom parlamentu u utorak, komesar za pravosuđe Didije Rejnders pozdravio je novi mađarski zakon uveden u junu koji ima za cilj da se pozabavi zabrinutošću EU u vezi sa nezavisnošću pravosuđa kao „važan korak u pravom smeru“.

„Međutim, ovo nije kraj procesa. Mađarska takođe treba da završi prateće korake implementacije“, rekao je on.

Komesar za budžet Johanes Han rekao je poslanicima EP da su se „neke vredne promene već dogodile u Mađarskoj. Na primer, sada postoji aktivno telo za integritet, postoje načini da se ospori odluka tužioca da ne goni, a OLAF [Evropska kancelarija za borbu protiv prevara ] sada je ojačao strukture saradnje u Mađarskoj“.

On je dodao da je „dijalog sa Mađarskom posebno intenzivan o pitanjima koja se odnose na sprečavanje rizika od sukoba interesa u odborima povereništva od javnog interesa i delokrugu ovlašćenja novoformiranog tela integriteta”.

Debata u parlamentu usledila je nakon što je Orbanova stranka Fides podnela parlamentu nacrt zakona o „zaštiti nacionalnog suvereniteta” kako bi se zaštitila od, kako je rekla, neprikladnog političkog mešanja stranih pojedinaca ili grupa.

Nacrt zakona je propraćeno pokretanjem bilbord kampanje koja sadrži oštre kritike predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

„Jasno je da Mađarska nije postigla efikasan ili dovoljan napredak u ispunjavanju uslova za nezavisnost pravosuđa. U stvari, čini se da mađarska vlada ulaže više napora u sabotiranje i remećenje reformi nego u njihovu implementaciju“, rekao je poslanik EPP Jeroen. Lenaers.

Poslednjih nedelja mađarski zvaničnici su nagovestili da bi njihova podrška novoj pomoći EU Ukrajini mogla biti uslovljena da Evropska komisija obezbedi sredstva za oporavak. Ranije ove nedelje, Orban je poslao pismo predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu zahtevajući „hitnu“ diskusiju i pozvao druge lidere EU da preispitaju programe pomoći Ukrajini i režim sankcija Rusiji.

„Zloupotreba veta za ucene je cinična i sramna praksa koju treba ukinuti, a ne podsticati“, rekao je Lenars.

„Ukrajini je potrebna naša pomoć, a Ukrajina treba da dobije našu pomoć, a EU treba da pronađe načine da pruži tu pomoć Ukrajini bez podsticanja demontaže vladavine prava i Mađarske“, dodao je on.