Misteriozna bolest se brzo širi preko pasa u SAD

Misteriozna bolest se brzo širi preko pasa u SAD

Stotine pasa širom Sjedinjenih Država obolevaju od misteriozne respiratorne infekcije kakvu veterinari nisu videli.

Od sredine avgusta, Odeljenje za poljoprivredu Oregona (ODA) primilo je više od 200 izveštaja o slučajevima od veterinara. Slučajevi su se pojavili i u drugim državama, kao što su Kolorado, Ilinois, Nju Hempšir i Nevada.

Čini se da bolest izaziva simptome slične odgajničkom kašlju, kao što su iscjedak iz nosa, groznica, letargija, gubitak apetita ili kašalj, a ipak traje mnogo duže nego što je tipično za respiratorne infekcije pasa, obično između šest i osam nedelja.

Bolest retko napreduje u akutnu upalu pluća, ali u nekim ekstremnim slučajevima je dovela do smrti.

Ostaje nejasno da li svi slučajevi prijavljeni širom zemlje potiču od istog zaraznog patogena i da li je taj patogen virus ili bakterija.

Prema zvaničnicima u Oregonu, čini se da antibiotici ne deluju baš toliko efikasno protiv njega, ali je moguće da je, ako je u pitanju bakterija, mutirala na način koji se opire uobičajenim antibioticima.

Direktor za komunikacije ODA, Andrea Cantu-Schomus, rekao je Američkom veterinarskom medicinskom udruženju (AVMA) da „na osnovu epidemiologije slučajeva prijavljenih u ovom trenutku, čini se da slučajevi imaju virusnu etiologiju, ali uobičajeno respiratorno dijagnostičko testiranje ima bio uglavnom negativan.“

Respiratorne infekcije pasa mogu biti uzrokovane najmanje devet različitih bakterija i virusa. Iako su vlasnici pasa možda zabrinuti zbog ove najnovije bolesti, ODA savetuje „oprez umesto brige“.

Većina zdravih, potpuno vakcinisanih pasa doživljava blage simptome i dobro se oporavlja.

Ako su vlasnici i dalje zabrinuti, ODA predlaže da je najbolji način zaštite od zarazne bolesti izbegavanje okupljanja pasa, kao što su parkovi za pse, grupna obuka pasa ili objekti za ukrcavanje. Takođe se savetuje da psa držite dalje od zajedničkih činija za vodu u kafićima, parkovima, prodavnicama ili restoranima.

„Moramo da budemo logični i strpljivi jer mi u laboratoriji za veterinarsku dijagnostiku u Oregonu i kolege širom zemlje nastavljaju da rade na ovoj bolesti“, rekao je direktor ODA Kurt Vilijams za lokalnu novinsku stanicu Fok 12 Oregon.

„Molimo vas da svoje informacije dobijete od legitimnih novinarskih medija, preko naučnih stručnjaka koji imaju stručnost.

Dejvid Nidl, veterinarski patolog sa Univerziteta u Nju Hempširu, rekao je za Njujork tajms da on i njegove kolege istražuju neobičnu respiratornu infekciju već oko godinu dana. Trenutno su u fazi testiranja uzoraka iz cele zemlje kako bi utvrdili da li su svi ovi slučajevi istog porekla.

Ako je bolest u stvari uzrokovana patogenom, objasnio je Needle za CNN, onda je verovatno da postoji već neko vreme. On kaže da je nedavna epidemija verovatno posledica neke vrste genetske mutacije koja je povećala virulentnost mikroba među očnjacima.

Ako vlasnik kućnog ljubimca primeti da njegov pas ima simptome potencijalne respiratorne infekcije, trebalo bi da se konsultuje sa svojim veterinarom za dalji savet.

Canntu-Schomus kaže da „zbog širokog spektra potencijalnih respiratornih bolesti, ne postoji jedinstvena preporuka za sve, a rad sa veterinarom je najbolji način da se osigura da vlasnici imaju tačne informacije koje odgovaraju njihovoj situaciji .“