Tusk obećava da će raspustiti skandaloznu komisiju koja istražuje uticaj Ruske Federacije u Poljskoj

Tusk obećava da će raspustiti skandaloznu komisiju koja istražuje uticaj Ruske Federacije u Poljskoj

Poljski kandidat za premijera iz redova ujedinjene opozicije Donald Tusk obećao je u utorak da će raspustiti sastav komisije Sejma koja istražuje uticaj Rusije, što je izazvalo kritike protivnika vlade i Evropske unije.

Tuskove reči na konferenciji za novinare u utorak prenela je agencija RAR.

Poljski političar je rekao da će opozicija „uvesti red u komisiju koja se nekada zvala ‘lek Tusk'“, nagoveštavajući da je to viđeno kao pokušaj vladajuće stranke Pravo i pravda da mu zabrani da se kandiduje za javnu funkciju.

„Poništićemo sastav ove komisije u utorak (28. novembra. – Red.) na sledećem delu prve sednice Sejma, a zatim ćemo razmotriti budućnost rada ove komisije“, najavio je Tusk.

Prema oceni poljskog opozicionara, komisija koja istražuje ruski uticaj „grubo je narušila ustavna prava, bila je podvrgnuta emocijama i kritici“.

„Zašto ne ukinemo ovu komisiju? Zato što bi za to bio potreban zakon, a vi verovatno delite moje mišljenje da po nekim pitanjima, pa i ovom, verovatno ne možemo previše da računamo na revnosnu i simpatičnu saradnju predsednika. “ – ovako je Tusk objasnio zašto komisija uopšte nije likvidirana.

Komisija, koja je zvanično formirana krajem avgusta, trebalo je da u periodu od 2007. do 2022. godine analizira zvanična dokumenta, slučajeve prenošenja informacija trećim licima, donošenja „štetnih odluka“ itd.

Kolegij komesara Evropske unije odlučio je da pokrene postupak u vezi sa kršenjem zakonodavstva EU od strane Poljske u vezi sa ovim zakonom. I Venecijanska komisija je kritikovala inicijativu, ukazujući na mogućnost zloupotrebe od strane vlasti.