Norveški parlament se složio da zabrani „lečenje“ homoseksualnih osoba

Norveški parlament se složio da zabrani „lečenje“ homoseksualnih osoba

Posle višegodišnjih pregovora, liberali, konzervativci i levičari u norveškom parlamentu postigli su dogovor o predlogu zakona o zabrani konversione terapije – odnosno pokušaja promene seksualne orijentacije osobe.

Sporazum znači da će Stortingu – norveškom parlamentu – biti zagarantovana većina glasova u korist predloga zakona o zabrani konverzione terapije, o čemu bi trebalo da se glasa u decembru.

Inicijativa kriminalizuje pokušaje da se primoraju drugi da promene svoju seksualnu orijentaciju ili rodni identitet, uključujući „medicinske, nekonvencionalne ili verske metode“.

Zakon bi zabranio konverzionu terapiju i za decu i za odrasle, kao i reklamiranje i plaćanje iste. Kazna je tri godine zatvora, a u posebno teškim slučajevima – šest godina zatvora.

Vlada norveškog premijera Jonasa Gaara Storea predstavila je nacrt ovog proleća nakon godina rasprave o tome kako bi trebalo da izgleda.

Inicijativu su kritikovali roditelji i verske grupe, koji kažu da bi mogla da uguši slobodu izražavanja i slobodu veroispovesti. Nacrt zakona uzeo je u obzir ovu kritiku i predviđa da će teret dokazivanja zločina biti na strani tužilaštva.

Konverziona terapija je trenutno zakonom zabranjena u najmanje četiri zemlje EU: Malti, Nemačkoj, Francuskoj i Grčkoj. Ove godine je i na Kipru usvojen nacrt zakona o zabrani „lečenja” homoseksualizma.