Novi lek za Alchajmerovu bolest osvetljava potrebu za procenama kako bi se sprečio „cunami kognitivnih tegoba“

Novi lek za Alchajmerovu bolest osvetljava potrebu za procenama kako bi se sprečio „cunami kognitivnih tegoba“

Dve priče su dominirale u vestima o Alchajmeru ove godine: FDA je odobrila lek Lekembi, prvi lek koji usporava napredovanje bolesti, i iznenađujuća studija koja pokazuje da je blago kognitivno oštećenje veoma nedovoljno dijagnostikovano.

„Za blago kognitivno oštećenje, ili MCI, uzrokovano Alchajmerovom bolešću, što ranije lečite, to su bolji rezultati“, kaže Soeren Mattke, direktor Opservatorije za zdravlje mozga u Centru za ekonomska i socijalna istraživanja USC Dornsife. „To znači da iako bolest može polako napredovati, svaki dan se računa.“

Mattke je vodio nedavno objavljenu studiju koja sugeriše da od 8 miliona Amerikanaca koji imaju MCI, više od 90% to ne zna.

„Prepreke koje prevazilaze nedostatak ranog otkrivanja su mnoge. Puno smo pisali o ograničenim kapacitetima specijalista za Alchajmerovu bolest i PET skenera da utvrde podobnost za te tretmane, ako pacijenti zaista budu upućeni na vreme.

„Medicare deo B, koji plaća lekove koje daju lekari, ima participaciju od 20% bez gornje granice, tj. oko 5.000 dolara godišnje samo za lek. Pojedinci sa višim prihodima obično kupuju Medigap osiguranje da pokriju te participacije, ali Oni sa srednjim prihodima imaju tendenciju da se odreknu toga zbog troškova ovih polisa.Za pojedince sa niskim primanjima, koji ispunjavaju uslove za Medicare i Medicaid, Medicaid pokriva participaciju, ali ih lekari možda neće prihvatiti zbog čudnih pravila plaćanja Medicaid-a.

„Onda postoji problem leka koji zahteva intravensku primenu dve nedelje. Teret za negovatelje je značajan, čak i za pacijente u ranoj fazi Alchajmerove bolesti.“

U nedavnom članku u MedPage Todai, Julie Zissimopoulos, profesor na USC Sol Price School of Public Polici i ko-direktor Programa za starenje i spoznaju u USC Schaeffer Centru za zdravstvenu politiku i ekonomiju, piše da su važni dijelovi nedostaju dijagnostika i zagonetka lečenja.

„Amiloidi moraju biti očišćeni pre nego što mogu da opustoše mozak, što stavlja veći naglasak na kognitivni skrining kako bi se pronašli pojedinci koji su najugroženiji.

„Nešto više od jedne trećine starijih Amerikanaca prijavljuje da se procenjuju zbog kognitivnih problema. Medicare zahteva da sveobuhvatna kognitivna procena bude uključena u godišnju velnes posetu svakog upisanog, ali samo četvrtina onih koji imaju izveštaj o pregledu zdravlja koji prolaze formalni kognitivni skrining.

„Ova situacija se mora promeniti ako se zemlja nada da će dobiti osnovne informacije potrebne da spreči cunami kognitivnih problema.

U svom odobrenju za Lekembi, FDA je uključila svoju najjaču oznaku upozorenja – koja se zove upozorenje u kutiji – o potencijalnim nuspojavama oticanja i krvarenja mozga, napominjući da oni mogu dovesti do napadaja i smrti.

„Imate male koristi i određeni rizik od ozbiljnih neželjenih događaja, i to mora biti uravnoteženo“, rekao je Lon Šnajder, profesor psihijatrije na USC Leonard Davis School of Gerontologi i direktor USC State of California Alchajmerove bolesti Centar, koji je rekao da će Lekembi prepisati pažljivo procenjenim pacijentima. „Da je njegova efikasnost veća, ne bismo toliko govorili o neželjenim događajima jer bismo videli jasnu korist.

„Mislim da će mnogi ljudi ovo videti i reći da nije vredno truda, nije vredno infuzija dvaput mesečno. Drugi bi mogli smatrati da svaka klinička korist može biti vredna rizika.“

„Tačna dijagnoza je izuzetno važna. Lekembi je odobren samo kod Alchajmerove bolesti. Demencija se često manifestuje kao mešavina Alchajmerove i vaskularne bolesti. Koliko ja znam, Lekembi nije proučavan u toj mešovitoj grupi pacijenata. Neželjene reakcije su verovatnije“, rekao je Tatjana Gurvič, vanredni profesor kliničke farmacije na USC Mann School of Pharmaci and Pharmaceutical Sciences.

„Jedan od reverzibilnih uzroka kognitivnog klizanja su lekovi visokog rizika, poput onih sa antiholinergičnim profilom, kao i neki sedativni hipnotički lekovi. Farmaceuti bi trebalo da rade zajedno sa lekarima koji propisuju te lekove kako bi se postavila preciznija dijagnoza.

„Ako se Lekembi razmatra, pažljiv pregled lekova od strane gerijatrijskog kliničkog farmaceuta može biti od pomoći da se eliminišu lekovi visokog rizika, koji doprinose kognitivnom padu, kao i oni lekovi i suplementi koji povećavaju rizik od krvarenja i drugih neželjenih događaja.

Dijagnoza demencije ne dolazi sa uputstvima za članove porodice, ali novi predlog Medicare pokriva obuku za neformalne negovatelje. Očekuje se da će Medicare početi da plaća obuku negovatelja sledeće godine, a negovatelji bi tada trebali početi da traže, prema KFF Health Nevs. Prema izveštaju AARP-a, oko 42 miliona Amerikanaca pružalo je neplaćenu negu osobama starijim od 50 godina 2020.

„Ovo je odavno zakašnjelo priznanje uloge neformalnih negovatelja, koji su važan deo sistema pružanja zdravstvene zaštite“, rekla je Dona Benton, vanredni profesor gerontologije na USC Leonard Davis i direktor USC Famili Caregiver Support Centar.

„Kada je to moguće, obuka bi trebalo da se odvija u kući osobe, a ne u zdravstvenoj ustanovi. Prečesto preporuke koje negovatelji dobijaju od zdravstvenih radnika nije lako primeniti kod kuće i treba ih prilagoditi.“

Paul Aisen, osnivač USC Instituta za terapijska istraživanja za Alchajmerovu bolest, rekao je da je Lekembi usporavanjem kliničke progresije bolesti, istraživanje Alchajmerove bolesti preokrenulo. Međutim, bolest će možda morati da se napadne iz više pravaca.

„Kontroverze će se nastaviti. Koliko je važno usporavanje napredovanja od 27% koje se vidi kod (Lekembi)“, napisao je Aisen.

„Za veću korist kod simptomatske Alchajmerove bolesti, možda će biti potreban pristup kombinovanoj terapiji. Postoje mnoge druge strategije, od anti-tau terapija do neuroprotektivnih, vaskularnih, antiinflamatornih i neuroendokrinih pristupa…

„Moramo nastaviti da rigorozno sledimo najverovatnije pristupe. Brzi napredak će zahtevati saradnju i deljenje podataka i metodologija, kao i velikodušno učešće reprezentativne populacije u našim ispitivanjima.“