Da li je melatonin dobar ili potreban deci?

Da li je melatonin dobar ili potreban deci?

Roditelji u SAD-u redovno daju deci predškolske dobi dodatak melatonina, uprkos nedostatku dokaza koji bi podržali njegovu bezbednost ili efikasnost, otkriva novo istraživanje.

Istraživanje roditelja pokazalo je da skoro jedno od pet dece školskog uzrasta i pre-tinejdžera koristi suplemente melatonina da bi im pomogli da zaspe; priličan skok u odnosu na upotrebu od 1,3 procenta prijavljene u široj starosnoj grupi pre pet godina.

„Ne kažemo da je melatonin nužno štetan za decu“, objašnjava Lauren Hartstein, naučnica za spavanje i razvoj sa Univerziteta Kolorado Boulder.

„Ali treba da se uradi mnogo više istraživanja pre nego što možemo sa sigurnošću da izjavimo da je bezbedno da deca uzimaju dugoročno.

Ranije ove godine, Hartstein i kolege su pitali američke roditelje 993 dece uzrasta od 1 do 13 godina o tome kako njihova deca koriste melatonin u poslednjih 30 dana. Rezultati su se veoma razlikovali od podataka za 2017–2018, koji su uključivali ljude od 19 i manje godina.

Među decom uzrasta od 1 do 4 godine, 5,6 odsto je uzimalo suplemente melatonina u poslednjih mesec dana. Stopa je porasla na 18,5 odsto kod dece uzrasta od 5 do 9 godina, a među onima od 10 do 13 godina 19,4 odsto je koristilo pomoć za spavanje.

Deca mlađa od 5 godina dobijala su do 2 mg, dok su deca od 10 do 13 godina dobijala čak 10 mg. Trajanje uzimanja melatonina je često prelazilo 12 meseci.

„Roditelji počinju da daju melatonin u relativno mladom dobu i tokom dužeg vremenskog perioda“, kaže Hartstein.

„Dok je u većem delu sveta melatonin kontrolisana supstanca za koju je potreban recept da bi se dobio, u Sjedinjenim Državama ga FDA smatra dodatkom ishrani i stoga se suočava sa mnogo labavijem regulativom i ne zahteva recept.“

Epifiza, koja se nalazi duboko u centru našeg mozga, luči melatonin na kraju dana. Hormon signalizira našim telima da je vreme da se smirimo i odspavamo, pomažući da naši cirkadijalni ritmovi budu redovni.

Ljudi koji imaju problema sa spavanjem često uzimaju suplemente melatonina za blagi gurnuti ka spavanju. Dostupni dokazi govore da je bezbedno za kratko vreme od jednog do tri meseca iu dozama od 0,5 do 1 miligrama (mg), ali dugoročni efekti nisu poznati.

Broj pedijatrijskih slučajeva gutanja melatonina prijavljenih centrima za kontrolu trovanja porastao je za 530 procenata između 2012. i 2021. godine, uglavnom uključujući decu mlađu od 5 godina.

Nedavna studija o 25 melatoninskih guma koje su prodate u SAD otkrila je 22 pogrešno prijavljena sadržaja melatonina, od kojih je jedan sadržavao više od tri puta veću dozu od navedene na etiketi.

„Roditelji možda zapravo ne znaju šta daju svojoj deci kada daju ove suplemente“, kaže Hartstein.

Postoje dokazi da suplementacija melatoninom može pomoći osobama sa autizmom da bolje spavaju, a studije su otkrile abnormalnosti u fiziologiji melatonina i cirkadijalnom ritmu u ovoj populaciji.

Ali efikasnost, doza i dugoročna bezbednost nisu utvrđeni u drugim populacijama, kažu autori, i to će verovatno varirati sa godinama.

Oni su zabrinuti da visoke stope upotrebe melatonina kod dece u celoj populaciji mogu ukazivati na ozbiljniji poremećaj sna koji bi trebalo da se pravilno dijagnostikuje i leči.

„Ako ovoliko dece uzima melatonin, to sugeriše da postoji mnogo osnovnih problema sa spavanjem koje treba rešiti. Rešavanje simptoma ne mora nužno da reši uzrok“, kaže Hartstein.

„Nadamo se da će ovaj rad podići svest roditelja i kliničara.“