Zelenski: Holandija signalizira podršku bezbednosnim naporima Ukrajine

Zelenski: Holandija signalizira podršku bezbednosnim naporima Ukrajine

Odluka holandske vlade da sledeće godine izdvoji više od 2 milijarde evra, uglavnom za bezbednosnu pomoć Ukrajini, važan je signal podrške naporima za obnavljanje svetskog poretka.

„Hvala Vam, Marko, gospodine premijeru, a takođe sam zahvalan i celom holandskom društvu. Ovo je pravovremeni signal. Važno je osećati da je odbrana slobode podržana pouzdanom i iskrenom podrškom“, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom video obraćanju.

Sledeće nedelje je zakazano još nekoliko sastanaka sa ukrajinskim partnerima.

„Biće važna aktivnost – nova komunikacija sa našim partnerima. Sada je ključna stvar da obezbedimo da podrška Ukrajini bude dovoljna i sledeće godine. Zahvaljujem se svim zemljama koje razmatraju ovo pitanje na isti način kao i mi. Ovaj signal mora biti poslat Rusiji: šta god da rade, svet se neće umoriti od odbrane slobode i međunarodnog poretka“, rekao je Zelenski.

Raniji izveštaji su govorili da će Holandija poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od dve milijarde evra. Sredstva će biti iskorišćena za nabavku municije, održavanje opreme i naoružanja, unapređenje sajber bezbednosti, kao i za obnovu i rekonstrukciju zemlje. Holandija će 2024. godine nastaviti da obučava vojnike ukrajinskih oružanih snaga.