Ekspert ističe važnost skrininga raka pluća

Ekspert ističe važnost skrininga raka pluća

Skrining za rak pluća može spasiti živote, a postoji hitna potreba za više skrininga obojenih ljudi. To je jedan od zaključaka iz nedavno objavljenog izveštaja „Stanje raka pluća“ Američkog udruženja za pluća.

„Rak pluća je najveći (rak) ubica odraslih muškaraca i žena širom sveta. Mnogi od razloga za to su što je toliko kasno u svojoj fazi, često kada se dijagnostikuje“, kaže dr Janani Reisenauer, torakalni hirurg i interventni pulmolog na klinici Mejo.

„Istorijski podaci pokazuju da je 70% dijagnostikovanih karcinoma pluća bilo u stadijumu 3, što čini mnogo izazovnijim lečenjem i izlečenjem nekoga od raka pluća.

„Kroz skrining karcinoma pluća, uspeli smo da identifikujemo pacijente mnogo ranije u njihovoj fazi, što im daje više mogućnosti lečenja i mnogo više nade za izlečenje. Iz tog razloga, skrining je važan“, kaže ona.

Najnovije ažuriranje Američkog društva za rak preporučuje da se ljudi sa značajnom istorijom pušenja podvrgavaju godišnjem CT skeniranju niske doze radi skrininga na rak pluća. Dr Reisenauer kaže da nove smernice omogućavaju široj populaciji da bude kvalifikovana za skrining.

„Svaki pacijent sa značajnom istorijom pušenja i starijim od 55 godina (su nove smernice). Nekada je pušenje bilo samo 20 godina, a sada smo redefinisali da kažemo broj cigareta dnevno puta broj godina pušenja. ,“ ona kaže.

„Čak i ako ste pušili samo 10 godina, a ne 20 godina, ali ste pušili dvostruko više, mogli biste biti i kandidat prema novim smernicama za skrining za CT“, kaže ona.

Dr Reisenauer preporučuje da pacijenti koji ispunjavaju uslove razgovaraju sa svojim timom primarne zdravstvene zaštite kako bi im rekli da ste zainteresovani za skrining.

Skrining uključuje nisku dozu CT skeniranja za otkrivanje sumnjivih plućnih čvorova i znakova raka pluća. Otkrivanje raka pluća u ranim fazama značajno povećava verovatnoću uspešnog lečenja i izlečenja.

Ako se potvrdi karcinom pluća, dr Rajzenauer kaže da će pacijent raditi sa multidisciplinarnim timom kako bi odredio najbolju opciju lečenja.

Ona kaže da klinika Mejo nastavlja da predstavlja pionir u lečenju raka pluća kroz istraživanje i inovacije, radeći na boljim ishodima pacijenata.

„Mi generišemo individualizovane individualne tretmane za te pacijente, bilo da im se daje IV ili hirurška intervencija, ili nešto potpuno novo kao što je robotski bronhoskop. Naše razumevanje kako pacijent dobija rak pluća i kako ga možemo lečiti tamo gde nije broj 1 ubica raka širom sveta—mislim da ćemo tamo napraviti mnogo kretanja u narednih 10 do 20 godina“, kaže ona.

„I mislim da je skrining deo toga kako bismo mogli rano uhvatiti ove pacijente, razumeti sa čime imamo posla. Ali dok hvatamo ove pacijente, pokušavamo da razumemo kako se ovi tumori ponašaju na ćelijskoj, molekularnoj i genetski nivo. Ovo je veoma novo, i to je oblast zanimljive nauke“, kaže dr Rajzenauer.