Kriminalizacija sprečava korisnike steroida da traže pomoć

Kriminalizacija sprečava korisnike steroida da traže pomoć

Novo istraživanje Škole za primenjenu psihologiju Univerziteta Grifit istražilo je efekat kriminalizacije upotrebe anaboličko-androgenih steroida (AAS) na sposobnost korisnika da potraže pomoć.

Intervjuišući muške i ženske korisnike AAS-a, kao i lekare opšte prakse, radnike na smanjenju štete na iglama i špricevama i koordinatore za smanjenje štete, studija je razmatrala načine za bolju podršku pogođenima.

Voditelj istraživanja, dr Tim Piatkovski, rekao je da je kriminalizacija AAS-a u Australiji dovela do straha od pravnih posledica i stigmatizacije, stvarajući složeno okruženje i za korisnike AAS-a i za pružaoce zdravstvenih usluga. Rad je objavljen u časopisu Journal of Criminologi.

„Postalo je očigledno da komponenta kriminalizacije zaista utiče na izbore oko sigurnije upotrebe za studijsku kohortu“, rekao je on.

„Pružaoci zdravstvenih usluga i koordinatori za smanjenje štete složili su se da gura upotrebu AAS-a dalje u podzemlje, što ne samo da povećava rizik da korisnici stupe u kontakt sa kriminalnim mrežama tamo gde inače verovatno ne bi, već ih takođe uklanja iz medicinske nege.

U Kvinslendu, zakoni o steroidima su promenjeni u skladu sa VLAD zakonima (Zakon o disestablishmentu udruženja Vicious Lavless Association 2013) koji su osmišljeni da poremete i demontiraju ilegalne aktivnosti odmetničkih motociklističkih klubova, što znači da su steroidi i dalje usklađeni sa drugim lekovima iz rasporeda, uključujući metamfetamin i heroin.

Rezultati istraživanja sugerišu da je destigmatizacijom upotrebe i reklasifikacijom AAS-a na način sličan onom u okviru klase C u Ujedinjenom Kraljevstvu moguće podstaći bezbedniju upotrebu, osnažiti korisnike da donose informisane izbore i podstaći saosećajniji pristup koji je usredsređen na zdravlje. za AAS upotrebu u Australiji.

„Prvi korak je da se prizna da u Australiji postoji prilično velika grupa koja konzumira nedozvoljene supstance“, rekao je dr Piatkovski. „Sledeći korak je razmišljanje, kako možemo da se brinemo o njihovom zdravlju? Rešavanjem ovih pitanja i ponovnom procenom trenutnih politika, možemo promovisati pristup koji je više usmeren na zdravlje i smanjiti štetu povezanu sa upotrebom AAS-a.“

Kompletan istraživački rad, „Izvan zakona: Istraživanje uticaja kriminalizovanja upotrebe anaboličko-androgenih steroida na traženje pomoći i zdravstvene rezultate u Australiji“ dostupan je za javni pristup, pružajući dragocene uvide kreatorima politike, zdravstvenim radnicima i onima koji su zainteresovani za štetu strategije smanjenja u vezi sa upotrebom AAS-a u Australiji.