Uticaj pijenja muškaraca na razvoj fetusa: Ignorisan faktor u javnom zdravlju

Uticaj pijenja muškaraca na razvoj fetusa: Ignorisan faktor u javnom zdravlju

Prema novim istraživanjima, pijenje muškaraca pre trudnoće može značajno uticati na razvoj fetusa, izazivajući kraniofacijalne abnormalnosti i defekte rasta. Ovi rezultati postavljaju pitanje o dosadašnjem pristupu dijagnostikovanja urođenih mana povezanih s alkoholom, koji se tradicionalno fokusira na majčinu upotrebu alkohola.

Iako je poznato da muškarci češće piju i imaju veće šanse za razvoj poremećaja upotrebe alkohola, retko se uzima u obzir njihov uticaj na razvoj fetusa. Studija, sprovedena na miševima, otkrila je da muško pijenje pre trudnoće može izazvati sva tri osnovna defekta fetalnog alkoholnog sindroma: abnormalnosti lica, smanjen rast glave i mozga, i ograničenje rasta fetusa.

Ovi rezultati izazivaju potrebu za širom promenom u pristupu dijagnostikovanju i prevenciji urođenih mana povezanih s alkoholom, uključujući i pijenje muškaraca u pitanjima vezanim za javno zdravlje.

Profesor fiziologije na Teksaškom univerzitetu A&M, Michael Golding, koji je vođa ovog istraživanja, ukazuje na značaj uzimanja u obzir uticaja očeva zdravlja i izbora načina života na razvoj fetusa. Ova nova saznanja mogu imati dalekosežne posledice za javno zdravlje, sa procenama da poremećaji fetalnog alkoholnog spektra godišnje koštaju od 1,29 do 10,1 milijardi dolara.

Ovo istraživanje naglašava potrebu za holističkim pristupom u razumevanju faktora koji doprinose urođenim manama, uključujući oba roditelja u analizi i dijagnostici.