Bajden i Si započeli samit u San Francisku

Bajden i Si započeli samit u San Francisku

Američki predsednik Džo Bajden poželeo je dobrodošlicu kineskom lideru Si Đinpingu u sredu u San Francisku na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, njihovog prvog sastanka licem u lice za godinu dana i prve posete Sija Sjedinjenim Državama za četiri godine.

Susret američkog i kineskog lidera odvija se u imanju Filoli Historic House & Garden, izgrađenom početkom 20. veka.

U izjavi pre sastanka, Bajden je istakao potrebu održavanja komunikacionih kanala između dve države, posebno na najvišem nivou, „bez zabluda i nesporazuma“. On je takođe pomenuo potrebu saradnje po pitanjima klimatskih promena, borbe protiv trgovine drogom i razvoja veštačke inteligencije.

Zauzvrat, kineski lider je istakao tešku prirodu odnosa između Pekinga i Vašingtona tokom proteklih 50 godina, koji, „uprkos peripetijama, nastavljaju da se kreću napred“.

„Da dve velike zemlje poput Kine i Sjedinjenih Država okrenu leđa jedna drugoj nije opcija. Jedna strana ne može nadmašiti drugu, a sukob i konfrontacija imaju nepodnošljive posledice za obe strane“, dodao je Si.

Bajden i Si Đinping su se poslednji put videli na marginama samita G20 u novembru 2022. godine, a kineski lider nije posetio SAD poslednje četiri godine, pre svega zbog pandemije korona virusa.

Prethodno je američki predsednik Džo Bajden rekao da je njegov cilj tokom razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom da uspostavi normalnu komunikaciju između dve zemlje, uključujući i vojne kontakte.

Poslednjih godina nastali su teški odnosi između dve zemlje zbog zaoštravanja geopolitičkih suprotnosti u jugoistočnoj Aziji, posebno pitanja Tajvana, ekonomske konkurencije, kao i invazije Rusije na Ukrajinu u punom obimu.