Studija opisuje 48 novih vrsta pauka

Studija opisuje 48 novih vrsta pauka

U najnovijem izveštaju objavljenom u Zootaka, istraživački tim dokumentuje otkriće 48 do sada nepoznatih vrsta pauka porodice Miturgidae u sušnim staništima širom Australije. Studija, koju je predvodio dr Robert Raven iz Mreže muzeja Kvinslenda, otkriva da se ove noćne paukove, čija dužina tela može doseći do 10 milimetara, najčešće može pronaći u otvorenim eukaliptičnim šumama, brigalovu, malleu, vresištu i pustinji.

Dr. Raven, koji je posvetio višedecenijski rad ovom projektu, iznenađen je obimom otkrića. „Znao sam da ih ima mnogo, ali broj je bio daleko veći nego što sam predvideo“, izjavio je dr. Raven. Nove vrste su dobile nazive u čast značajnih naučnika, kustosa i zaljubljenika u paukove, uključujući rendžerku Stejsi Tomson, bivšu voditeljku emisije „Totalno divlje“ na Kanalu deset.

Rendžerka Stejsi izrazila je iznenađenje i čast što je vrsta pauka dobila njeno ime. „Naučila sam toliko o paučnjacima, njihovoj biologiji i jedinstvenom ponašanju, i nadam se da su ove priče pomogle da se deci širom Australije pokaže kakva su neverovatna stvorenja pauci“, dodala je Stejsi.

Ovo istraživanje ističe značaj očuvanja biološke raznolikosti u sušnim staništima i pruža novo razumevanje bogatstva paukova u Australiji. Izvršni direktor Mreže muzeja Kvinslenda, dr Džim Tompson, pohvalio je rad istraživača, naglašavajući da formalno opisivanje novih vrsta može biti dugotrajan proces, ali ključan za naučnu zajednicu i očuvanje biodiverziteta.