Mađarska će uvesti novi zakon o „suverenosti“

Mađarska će uvesti novi zakon o „suverenosti“

Vladajuća mađarska partija Fides trebalo bi da u nacionalni parlament predstavi predlog zakona kojim će se stvoriti posebna kancelarija za praćenje aktivnosti koje „ugrožavaju suverenitet zemlje. ”

Novo odeljenje bi imalo zadatak da nadgleda priliv stranih sredstava u političke partije, medije i javne organizacije za koje se smatra da su na meti uticaja ili manipulacije od strane neprijateljskih vlada ili finansijskih interesa, kao što je mađarsko-američki milijarder i serijski finansijer liberalnih ciljeva Džordž Soros.

Gergeli Gulias, šef kabineta premijera Viktora Orbana, odbio je u četvrtak da navede detalje nadležnosti nove kancelarije, kada je najavio skoro podnošenje nacrta zakona, samo navodeći da bi on „mogao ispitati sve vrste aktivnosti… koje bi narušava suverenitet zemlje. ”

Kada su planovi za stvaranje nove vlasti objavljeni u septembru, jedan član stranke Fides je sugerisao da bi se ta mera mogla primeniti na „levičarske novinare, kvazi-civilne organizacije“ i političke stranke.

Orban se nedavno na jednom partijskom sastanku požalio da strani akteri manipulišu polugama mađarskog društva preko grupa civilnog društva i medija „koje finansira Brisel ili preko Soroševe mreže.”

„Oni su otvoreno rekli da žele promenu vlasti u Mađarskoj“, rekao je on u govoru ranije ove godine, optužujući svoje neprijatelje da koriste „svaka sredstva političke korupcije za finansiranje mađarske opozicije“. ”

Orban i drugi poslanici Fidesa posebno su optužili EU da se meša u politički proces u zemlji uskraćivanjem 28 milijardi evra sredstava dok ne ispuni listu od 27 reformi pravosuđa, medija i privrede. Dok Brisel već dugo optužuje Mađarsku da ne ispunjava standarde EU u pogledu vladavine prava, Budimpešta tvrdi da su takve optužbe politički motivisane.

Mađarska je ranije usvojila zakon 2017. godine usmjeren na nevladine organizacije koje primaju strana sredstva, zakon koji je Sud pravde EU osudio zbog navodnog uvođenja „diskriminatornih i neopravdanih ograničenja“ na osnovna prava.

Kritičari, poput Mađarske unije za građanske slobode, na sličan način su tvrdili da sadašnji zakon ima za cilj da „ograniči učešće u javnom životu i rad slobodne štampe.

Napominjući da je političkim partijama već opravdano zabranjeno da prihvate strano finansiranje, direktorka strategije grupe Stefania Kapronczai rekla je za Gardijan da će nova vlast verovatno unaprediti narativ vlade da je svako strano finansiranje u suprotnosti sa interesima Budimpešte.