Bajden tvrdi da će se dogovor o taocima sa Hamasom „dogoditi“

Bajden tvrdi da će se dogovor o taocima sa Hamasom „dogoditi“

Američki predsednik Džo Bajden izrazio je uverenje da će sporazum o oslobađanju talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze uskoro biti završen usred rata ove militantne grupe sa Izraelom.

„Razgovarao sam sa ljudima koji su uključeni svaki dan“, rekao je Bajden novinarima u utorak u Beloj kući. „Verujem da će se to dogoditi, ali ne želim da ulazim u detalje.“ Upitan kakvu poruku ima za porodice talaca, on je odgovorio: „Držite se. Dolazimo.“

Bajden nije ponudio vremenski okvir za dogovor o zarobljenicima Hamasa; niti je komentarisao potencijalni obim oslobađanja talaca. Činilo se da je visoki američki zvaničnik povukao svoju izjavu, rekavši za CNN da su pregovori i dalje nestabilni i da bi mogli propasti. „Bliže je, ali nije urađeno“, rekao je neidentifikovani zvaničnik.

Izraelska vlada je procenila da se oko 240 talaca i dalje drži u Gazi više od mesec dana nakon Hamasovih napada koji su izazvali poslednji rat u regionu 7. oktobra. Hamasovi borci su ubili oko 1.200 ljudi, a grupa je tvrdila da je uzela dovoljno talaca da obezbedi oslobađanje svih Palestinaca koji se drže u izraelskim zatvorima.

Samo četiri taoca, uključujući dvojicu Amerikanaca, oslobođeni su, a izraelske trupe spasile su vojnika koji je bio zarobljen. Medijski izveštaji sugerišu da su pregovori usredsređeni na razmenu zatvorenika za oslobađanje desetina talaca. Hamas takođe vrši pritisak na prekid vatre. Više od 11.000 Palestinaca je ubijeno od početka borbi, navode lokalne vlasti.

Hamas je u saopštenju u ponedeljak rekao da je spreman da oslobodi do 70 žena i dece u zamenu za 275 palestinskih zatvorenika i petodnevni prekid borbi. U razgovorima je, kako se izveštava, posredovao Katar, a uključuju Mosad i američku Centralnu obaveštajnu agenciju.

Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu suočeni su sa sve većim političkim pritiskom da oslobode taoce, kao i sa pozivima humanitarnih organizacija da se primeni prekid vatre. Devet američkih državljana se vode kao nestali i mogli bi biti među taocima. Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost rekao je ranije ove nedelje da američki zvaničnici ne znaju koliko je tih Amerikanaca još živo.