Italija i Slovenija planiraju obnavljanje slobodnog graničnog prometa čim to uslovi dozvole

Italija i Slovenija planiraju obnavljanje slobodnog graničnog prometa čim to uslovi dozvole

Italijanska premijerka, Đorđa Meloni, izjavila je u ponedeljak nakon sastanka sa slovenačkim premijerom, Robertom Golobom, da su Italija i Slovenija posvećene obnavljanju slobodnog graničnog prometa čim uslovi to dozvole. Italija je prethodno obnovila policijske kontrole na svojoj severoistočnoj granici 21. oktobra, privremeno suspendujući slobodno kretanje u skladu sa Šengenskim sporazumom.

Razlog za uvođenje kontrola bila je navodna pretnja od terorista među migrantima na balkanskoj ruti. Italijanske vlasti su istakle povećanu pretnju nasilja unutar EU nakon nedavnih događaja poput napada Hamasa na Izrael i terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji.

Premijerka Meloni naglasila je zajedničku posvećenost očuvanju Šengenskog sporazuma kao izuzetnog dostignuća i izrazila spremnost za obnavljanje normalnog graničnog režima čim se stvore povoljni uslovi.

Ministar unutrašnjih poslova Italije, Mateo Pjantedosi, prethodno je izjavio da će granične provere najverovatnije biti produžene do sledeće godine. Konačna odluka o obnavljanju slobodnog kretanja zavisiće od procene bezbednosnih uslova u regionu.