Jeremić: Narodna stranka neće praviti kompromise oko francusko-nemačkog plana i litijuma

Jeremić: Narodna stranka neće praviti kompromise oko francusko-nemačkog plana i litijuma

Lider Narodne stranke, Vuk Jeremić, izjavio je za Sputnjik da ukoliko Narodna stranka uđe u parlament nakon izbora na kojima nastupa samostalno, razgovaraće samo sa strankama koje odbacuju francusko-nemački plan i eksploataciju litijuma u Srbiji. Jeremić je naglasio da kompromisi na ovim ključnim pitanjima nisu mogući i da će se, ukoliko utiču na vlast nakon izbora, držati jasnih principa neutralnosti i očuvanja teritorijalne celovitosti Srbije.

On je istakao da je očuvanje teritorijalne celovitosti prioritet i da će se zalagati za vojnu neutralnost koja će biti uneta u Ustav. Jeremić je naglasio i potrebu za političkom neutralnošću Srbije u odnosu na sukobe velikih sila, te je predložio da Srbija zauzme stav u Narodnoj skupštini da je neutralna u tim sukobima.

Govoreći o nedavnoj odluci suda u Kaliforniji koja je odbacila napore velikih kompanija društvenih medija da odbace tužbe zbog navodnog štetnog uticaja na mentalno zdravlje dece, Jeremić je podržao tu odluku, ističući značaj očuvanja mentalnog zdravlja mladih.

Na pitanje o eventualnom ulasku u tehničku vladu, Jeremić je naglasio da je ključno pitanje odbacivanje francusko-nemačkog plana, jer bi prihvatanje tog plana dovelo do ozbiljnih posledica po teritorijalnu celovitost Srbije.

Komentarišući prethodne podele u Narodnoj stranci, Jeremić je istakao da su one nastale zbog jasnog zalaganja stranke za nacionalnu i državotvornu politiku. Nije direktno odgovorio na pitanje o eventualnom uticaju spoljnih faktora na te podele, ali je naglasio da je stranka često nailazila na izazove kada su neki članovi napuštali stranku zbog neslaganja.

Na kraju, Jeremić je demantovao tvrdnje o kajanjima u vezi sa prenošenjem pregovora sa UN na EU u prošlosti, ističući da je postupio onako kako je smatrao najboljim za Srbiju u datom trenutku, sprečavajući eventualno priznavanje nezavisnosti Kosova.