Avio-prevoznik Emirates signalizira da će odložiti veliku kupovinu Erbasa zbog briga o motorima

Avio-prevoznik Emirates signalizira da će odložiti veliku kupovinu Erbasa zbog briga o motorima

Avio-prevoznik Emirates je u utorak signalizirao da će odložiti veliku kupovinu aviona Erbas A350 zbog zabrinutosti za njihove motore Rolls Roice, što predstavlja veliki udarac za evropskog proizvođača tokom sajma u Dubaiju.

Komentari predsednika Emirata Tima Klarka novinarima na sajmu usledili su dan nakon što je njegova avio-kompanija objavila kupovinu od 52 milijarde dolara sa Erbasovim rivalom Boing Co., dok je njena sestrinska avio-kompanija FliDubai kupila još 11 milijardi dolara od Boeinga.

U međuvremenu, Ethiopian Airlines je saopštio da kupuje 31 avion od Boeinga, uključujući 20 aviona 737 MAKS u znak obnovljenog poverenja avioprevoznika u avion sa jednim prolazom nakon što je 2019. doživeo smrtonosnu nesreću sa avionom koji je doveo do njegovog prizemljenja širom sveta. .

Erbas tek treba da postigne veliki dogovor na sajmu, koji dolazi pošto su se globalne avio-kompanije poput Emiratesa oporavile od blokade pandemije koronavirusa sa povećanom globalnom potražnjom za putovanjima.

U svojim komentarima novinarima u kućici Emirates na pisti međunarodnog aerodroma Al Maktum, Klark je izrazio zabrinutost zbog održavanja koje je potrebno za Rolls Roice motore na A350.

„Ako bi motor radio ono što želimo da radi… onda bi ponovo ušao u mešavinu procene za naš plan flote“, rekao je Klark.

Ali u izjavi za Asošiejted pres, Rols Rojs je rekao da je „A350-900 KSVB-84 najbolji motor kada se pogleda efikasnost, izdržljivost i pouzdanost“.

„Erbas A350 i Rolls-Roice Trent KSVB su se iznova i iznova pokazali kao dobitna kombinacija. Više od 56 kupaca je odabralo da naruči i/ili upravlja avionom koji je postavio standarde za efikasnost i pouzdanost u industriji“, dodaje se u saopštenju. .

Erbas nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Emirates je teška kategorija kada su u pitanju putovanja istok-zapad sa međunarodnog aerodroma u Dubaiju, najprometnijeg na svetu za međunarodna putovanja.

Klark je takođe rekao da Emirates treba da kupi avione sada dok napreduje sa planovima za proširenje svojih ruta i mreža.

„Bez obzira na poteškoće da se ove letelice izvuku iz vrata, moramo odmah da naručimo jer je vreme isporuke tako dugo“, rekao je Klark.

Klark je takođe rekao da tenzije na širem Bliskom istoku izazvane ratom Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze neće uticati na poslovanje Emirata, dodajući da su navikli da rešavaju geopolitičke probleme regiona. On je rekao da iako je izraelsko tržište jedno od najbrže rastućih tržišta za Emirate, oni su morali da prekinu svoje svakodnevne letove za Tel Aviv u Izraelu, ali da je aviokompanija uspela da apsorbuje pad potražnje.

Emirates i FliDubai pokrenuli su direktne letove do međunarodnog aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu nakon što su dve zemlje uspostavile diplomatske odnose 2020. godine.

Dve velike izraelske kompanije — Rafael Advanced Defence Sistems Ltd. i Israel Aerospace Industries — trebalo je da učestvuju na sajmu u Dubaiju. Ali štand IAI, sa sloganom „Gde se hrabrost susreće sa tehnologijom“, u ponedeljak je bio ogoljen i prazan. U utorak se tamo okupilo nekoliko ljudi.

Na tržištu aviona je i Rijad er, novi saudijski prevoznik koji se stvara kao deo triliona dolara vredne potrošnje planirane u kraljevstvu. U martu je avio-kompanija objavila porudžbinu do 72 aviona Boeing 787-9 Dreamliner i planira dalje proširenje.

Međutim, Klark je rekao da nije zabrinut zbog konkurencije.

„Ako Saudijska Arabija želi da potroši 2 biliona dolara na divne stvari tamo, mora odnekud da ima radnu snagu. I ta radna snaga mora da se dovede, a njihovim nosiocima će biti teško u početku faze da se ispuni taj zahtev“, rekao je on. „Da li ja mislim da je to problem sa ovom parcelom? Ne, ne… jer smo uspeli da izgradimo Emirate kroz sve ovo takmičenje, rastuće geopolitičke socioekonomske poteškoće.“

Aeromiting, na kome se sklapaju dogovori vredni milijarde dolara, uključujući i proizvođače oružja, dolazi dve nedelje pre nego što Dubai bude domaćin klimatskih pregovora COP28 Ujedinjenih nacija.

Vazduhoplovstvo je posebno izazvalo gnev aktivista za klimatske promene, delom zbog količine mlaznog goriva koju industrija sagoreva. Emirates je u januaru uspešno preleteo Boing 777 na probni let sa jednim od dva motora koji je u potpunosti pokretao takozvano održivo vazduhoplovno gorivo ili SAF. Ranije ovog meseca, avio-kompanija je odobrila SAF letove, uključujući i jedan za Sidnej u Australiji.

Međutim, „dekarbonizacija civilnog vazduhoplovstva je neverovatno teška i biće dugoročna“, rekao je Klark.

Etiopian je u utorak objavio svoj ugovor sa Boingom kojim će kupiti avione 737 MAKS, kao i 11 787 Dreamlinera. Takođe je pristao na opcije za potencijalnu kupovinu još 36 aviona – 21 MAKS avion i 15 Dreamlinera. Boing je to opisao kao „najveću kupovinu Boingovih aviona u istoriji Afrike“, ne ponudivši prodajnu cenu za taj posao.

U padu MAKS u martu 2019. ubrzo nakon poletanja iz Adis Abebe poginulo je svih 157 ljudi u avionu. Bio je to drugi koji uključuje Boeing MAKS za manje od pet meseci i doveo je do prizemljenja svih MAKS mlaznjaka širom sveta na skoro dve godine.

Upitan o nesreći, izvršni direktor Ethiopian Group Mesfin Tasev rekao je da je to „ostavilo veliki ožiljak u našem sećanju“.

„Proverili smo i potvrdili da je greška u dizajnu te letelice u potpunosti ispravljena od strane Boinga i obnovili smo poverenje u tu letelicu“, rekao je on.

Ostale kupovine u utorak su uključivale:

— Emirates je objavio ugovore od 1,2 milijarde dolara sa francuskom firmom Safran, uključujući i mesta.

— Emirates je najavio planove za objekat za održavanje od 950 miliona dolara na međunarodnom aerodromu Al Maktum, drugom aerodromu u gradu-državi.

—EgiptAir je najavio da će kupiti 10 Airbus A350-900. Nije saopštio cenu aviona.

— Kazahstanski Boeing i SCAT Airlines objavili su da će aviokompanija kupiti sedam aviona Boeing 737 MAKS. Takođe nije otkrio uslove prodaje.