Ostin: Države UN su zabrinute da Kina i Rusija pomažu Severnoj Koreji

Ostin: Države UN su zabrinute da Kina i Rusija pomažu Severnoj Koreji

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je u utorak da su zemlje članice UN koje sprovode primirje u Korejskom ratu zabrinute da Kina i Rusija pomažu Severnoj Koreji da proširi svoje vojne kapacitete omogućavajući Pjongjangu da izbegne sankcije UN.

Ostin je govorio na sastanku u Južnoj Koreji sa ministrima odbrane i predstavnicima 17 zemalja koje čine Komandu UN (UNC) – telo koje nadgleda primirje.

„Duboko smo zabrinuti što NRK i Rusija pomažu DNRK da proširi svoje sposobnosti omogućavajući joj da izbegne sankcije Saveta bezbednosti UN“, rekao je Ostin, misleći na Narodnu Republiku Kinu i zvanični naziv Severne Koreje, Demokratska Narodna Republika. Koreje.

„Takođe smo uznemireni nedavnim rastom vojne saradnje između Rusije i DNRK“, rekao je on.

Vašington je optužio Severnu Koreju da isporučuje vojnu opremu Rusiji za korišćenje u njenom ratu sa Ukrajinom, a Moskvu za pružanje tehničke vojne podrške za pomoć Severu.

Severna Koreja i Rusija su negirale bilo kakve sporazume o oružju, iako su njihovi lideri obećali bližu vojnu saradnju kada su se u septembru sastali na dalekom istoku Rusije.

Kina, najbliži saveznik Severne Koreje, rekla je da se pridržava međunarodnih obaveza.

Očekuje se da će UNC u utorak obnoviti obećanje da će odgovoriti na bilo kakvu agresiju Severne Koreje i usvojiti zajedničku izjavu o jedinstvenom odgovoru u slučaju „nepredviđenih situacija“ na Korejskom poluostrvu, saopštilo je ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Ministar odbrane Šin Von-sik rekao je da je Pjongjang upozoren da ne pokušava nikakva agresivna dela, napominjući da je za razliku od 1950. godine, kada je izbio Korejski rat, Severna Koreja sada članica Ujedinjenih nacija.

„Ako Severna Koreja ikada ponovo izvrši invaziju na jug, to će biti kontradiktorno, gde bi država članica UN napala komandu UN“, rekao je Šin na sastanku. „Ako zemlje koje su podržavale Severnu Koreju tokom Korejskog rata ikada ponovo pokušaju da pomognu, onda će te zemlje takođe dobiti tešku kaznu od međunarodne zajednice zajedno sa Severnom Korejom.

Kina i Sovjetski Savez podržali su Sever u borbi protiv država članica UN na čelu sa Sjedinjenim Državama. Kina i Severna Koreja su strane u primirju sa UNC.

17 zemalja članica UNC-a, koje uključuju Sjedinjene Države, Britaniju, Australiju i Tursku, poslalo je trupe ili doprinelo medicinskoj podršci tokom Korejskog rata 1950-53.

Osnovan 1950. godine, UNC je imao mandat da obnovi mir i primeni primirje dok je delovao kao kanal komunikacije sa Severnom Korejom.

Predvodi ga komandant američke vojske stacionirane u Južnoj Koreji.

Severna Koreja je u ponedeljak nazvala UNC „američkim oruđem za konfrontaciju“ koje nema nikakve veze sa Ujedinjenim nacijama i „ilegalnim ratnom organizacijom“ koja mora biti raspuštena ako se želi sprečiti izbijanje novog rata na Korejskom poluostrvu.

Ostin i Šin su se u ponedeljak složili da revidiraju bilateralni bezbednosni sporazum koji ima za cilj da odvrati sve veće nuklearne i raketne pretnje Severne Koreje.

Šefovi odbrane su se takođe složili da pojačaju zajedničke vežbe i sarađuju sa Japanom kako bi se odvratio i bolje pripremio za svaki severnokorejski napad.