Mapiranje ponašanja ćelija kod glioma visokog stepena radi poboljšanja lečenja

Mapiranje ponašanja ćelija kod glioma visokog stepena radi poboljšanja lečenja

Gliomi visokog stepena su kancerozni tumori koji se brzo šire u mozgu ili kičmenu moždinu. U novoj studiji koju je vodila klinika Mejo, istraživači su otkrili da invazivni tumori na ivici glioma visokog stepena (HGG) sadrže biološki različite genetske i molekularne promene koje ukazuju na agresivno ponašanje i recidiv bolesti. Nalazi ukazuju na uvid u potencijalne tretmane koji bi mogli modifikovati tok bolesti.

Studija, objavljena u Nature Communications, profilisala je 313 biopsija tumora od 68 pacijenata sa HGG koristeći genomiku (proučavanje gena), transkriptomiju (proučavanje ekspresije gena na nivou mRNK) i magnetnu rezonancu (MRI).

Gliom je rast ćelija koji počinje u mozgu ili kičmenoj moždini. Invazivne margine HGG dugo su ostale misterija zbog poteškoća u hirurškoj biopsiji ovih regiona. Agresivna priroda većine glioma, vizuelne i teksturne sličnosti između zahvaćenih regiona i normalnog tkiva, predstavljaju izazov za neurohirurge tokom uklanjanja tumora. Neke ćelije glioma mogu ostati iza.

Ćelije u gliomu izgledaju kao zdrave moždane ćelije koje se nazivaju glijalne ćelije. Kako gliom raste, on formira masu ćelija koja se naziva tumor. Tumor može rasti i pritiskati tkivo mozga ili kičmene moždine, izazivajući niz simptoma. Postoji mnogo vrsta glioma. Neki rastu sporo i ne smatraju se rakom. Drugi se smatraju kancerogenim. Maligni gliomi brzo rastu i mogu zahvatiti zdravo moždano tkivo.

Leland Hu, MD, neuroradiolog na klinici Mejo u Arizoni, kaže da studija takođe pokazuje da tehnike magnetne rezonance, kao što su kontrast dinamičke osetljivosti i snimanje tenzora difuzije, mogu pomoći u razlikovanju genetskih i molekularnih promena invazivnih tumora, što je važno za klinički karakterišući oblasti koje je teško hirurški biopsirati.

„Moramo da razumemo šta pokreće progresiju tumora“, kaže dr Hu. „Naši rezultati pokazuju proširenu ulogu napredne MRI za kliničko donošenje odluka za gliom visokog stepena.“

Studija takođe pruža uvid u otpornost na tretman koji bi mogao poboljšati buduće ishode.

„Nadamo se da će ove kliničke MRI tehnike dovesti do poboljšane dijagnoze, prognoze i lečenja“, kaže dr Nhan Tran, biolog za rak na Odeljenju za biologiju raka na klinici Mejo u Arizoni. „Ovo istraživanje posmatramo kroz sočivo donošenja terapijskih odluka za pacijente.

Ceo skup podataka, uključujući genomiku, transkriptomiku i magnetnu rezonancu, javno je dostupan drugim grupama i institucijama kao resurs za podsticanje novih otkrića izvan onoga što su dr Hu i kolege izvestili u početnom rukopisu.