Španija: Glasanje za novu Sančesovu vladu biće održano u četvrtak

Španija: Glasanje za novu Sančesovu vladu biće održano u četvrtak

Španski parlament će u četvrtak, 16. novembra, glasati o vladi vršioca dužnosti premijera Pedra Sančeza, koji je obezbedio podršku katalonskih separatističkih partija u zamenu za amnestiju za njihove lidere, saopštio je ministar Predsedništva Španije Feliks Bolanjos.

Glasanje za novu Sančesovu vladu odvijaće se na pozadini predloženog zakona o amnestiji jednog broja učesnika katalonskog pokreta za nezavisnost 2017. godine, što je bio uslov njihove podrške v.d. premijera.

Podrška Junta, kao i Baskijske nacionalističke partije, potvrđena prošle nedelje, daće Sančezu apsolutnu većinu u 350-članom donjem domu parlamenta na glasanju koje treba da bude održano narednih dana.

Kako javljaju lokalni mediji, amnestija će pogoditi više od 300 pristalica nezavisnosti Katalonije i 73 policajca koji su optuženi za prekoračenje službenih ovlašćenja.

To je izazvalo velike proteste desničarskih i krajnje desnih snaga, koji traju 11 dana zaredom.

U julu su u Španiji održani vanredni parlamentarni izbori na kojima je većinu glasova osvojila desničarska Narodna partija.

Ali u dva pokušaja nije uspela da dobije dovoljnu podršku u parlamentu, pa je mandat za formiranje vlade dobio lider socijalista Pedro Sančez.