Šolc nazvao je poslanika koji dosledno podržava Ukrajinu „dosadnom staricom“

Šolc nazvao je poslanika koji dosledno podržava Ukrajinu „dosadnom staricom“

Spoljnopolitički savetnik nemačke kancelarke nazvao je šeficu odbora za odbranu Bundestaga Mari-Agnes Štrak-Cimerman, koja se ne umara da vrši pritisak na Šolcovu vladu u vezi sa snabdevanjem Ukrajine oružjem, „dosadnom staricom”.

Od početka sveobuhvatne ruske agresije, predstavnik Slobodne demokratske partije Štrak-Cimerman zalagao se za isporuku oružja Ukrajini – i uglavnom je bio lider u trenutnoj debati.

Kada su socijaldemokrate u januaru raspravljale o tome da li da Ukrajini isporuče tenkove Leopard, Štrak-Cimerman je ušao u javnu debatu na Tviteru sa vođom parlamentarne frakcije SPD Rolfom Mucenihom. Ona je svog posetioca optužila za „jučerašnje poglede”.

Oni oko kancelara Olafa Šolca očigledno su umorni od ovakvih provokacija koalicionih partnera. Barem ovaj zaključak sugeriše post koji je sama Strak-Cimerman objavila na Tviteru (sada Ks).

Političarka je rekla da je na konferenciji Bundesvera koju je u četvrtak i petak organizovalo Ministarstvo odbrane, javno postavila kancelarki pitanje o „održivoj strategiji podrške Ukrajini“. Najizrazitiji „odgovor“ stigao je iz usta Jensa Pletnera, tamošnjeg glavnog spoljnopolitičkog savetnika: „Jao, ova starica je dosadna!“.

Što je, zauzvrat, očigledno toliko iznerviralo i samu Štrak-Cimermannu da nije pustila da stvar miruje. Do sada je objavu videlo skoro milion korisnika društvene mreže. Štrak-Cimerman je rekla Špigelu da ona sama nije čula Pletnerove reči. Ali kolega joj je rekao za njega „na dohvat ruke”. Nekoliko učesnika je potvrdilo njegove reči.

Pletner je ovu primedbu uputio Volfgangu Šmitu, kancelarskom ministru i Šolcovoj desnoj ruci. Predstavnik Slobodnih demokrata objasnio je da bi bilo prikladno izvinjenje Pletnera. Ali ona ih ne očekuje. „Gospodinu Pletneru ne ide u prilog to što kancelarkin šef diplomatije već gubi živce pred parlamentarcima.

Na pitanje o incidentu, portparol vlade je rekao: „Mi po pravilu ne komentarišemo glasine“.

Kako opisuje Štrak-Cimerman, kancelarka je na sastanku prilično jednostavno odgovorila na pitanje o strategiji za Ukrajinu: „Da, imamo“.

Podsetimo, na konferenciji Bundesvera nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će vlada ubuduće više ulagati u odbranu i da će sledeće godine ispuniti zahtev NATO-a od najmanje dva odsto BDP-a za budžet za odbranu.