Na Islandu su pozvali na evakuaciju stanovništva zbog opasnosti od erupcije vulkana

Na Islandu su pozvali na evakuaciju stanovništva zbog opasnosti od erupcije vulkana

Islandska Agencija za civilnu zaštitu naredila je hiljadama stanovnika grada Grindavik na jugozapadu zemlje da se evakuišu zbog opasnosti od erupcije vulkana, piše Bi-Bi-Si.

Islandska Agencija za civilnu zaštitu objasnila je da je odlučila da se evakuiše nakon što islandska meteorološka kancelarija nije mogla da isključi da bi „tunel magme koji se trenutno formira mogao da stigne do Hrindavika“, u kojem živi oko 4.000 ljudi.

U saopštenju u petak, agencija je rekla da ljudi treba da napuste grad. Istovremeno je naglašeno da se ne radi o hitnoj evakuaciji i pozvalo stanovnike da „ostanu mirni, jer imamo dovoljno vremena da reagujemo“.

„Nema neposredne opasnosti, evakuacija je prvenstveno preventivna, čiji je glavni cilj bezbednost svih stanovnika Hrindavika“, dodala je agencija.

U saopštenju Met Office-a u petak se navodi da su se „dogodile značajne promene u seizmičkoj aktivnosti“ i da su se naknadni potresi približavali Grindaviku tokom celog dana. Magma se verovatno proširila ispod grada i „nemoguće je sa sigurnošću utvrditi“ da li ili gde može da izbije na površinu.

„Količina magme je znatno veća od one koja je primećena u najvećim magmatskim intruzijama povezanim sa erupcijom u blizini Fagradalsfjatla“, saopštio je biro.

Poslednjih nedelja, poluostrvo Rejkjanes je u stanju pripravnosti nakon perioda seizmičke aktivnosti koji je počeo 25. oktobra.

Zbog zemljotresa, popularno geotermalno odmaralište „Plava laguna“ u Rejkjanesu bilo je prinuđeno da se privremeno zatvori.

Dan ranije, Island je proglasio vanredno stanje zbog straha od erupcije vulkana. Hiljade naknadnih potresa zabeleženo je oko vulkana Fagradalsfjal poslednjih nedelja.