Bivši šef litvanske diplomatije: Mađarska je „svetlosnim godinama“ udaljena od EU

Bivši šef litvanske diplomatije: Mađarska je „svetlosnim godinama“ udaljena od EU

Bivši šef litvanske diplomatije Linas Linkevičijus zamerio je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu zbog kritičkih komentara o Ukrajini, koja je, prema njegovim rečima, „daleko od EU“.

Linkevičijus je o tome napisao u subotu ujutro na svom Tviteru (H), piše „Evropska istina”.

Jedan litvanski diplomata smatra da se i sama Mađarska ozbiljno distancirala od Evropske unije, dok njen premijer kritikuje Kijev da ne ispunjava kriterijume za početak pristupnih pregovora.

„Prema Orbanu, Ukrajina je svetlosnim godinama udaljena od članstva u EU.

Možda se tako čini, jer on vidi Ukrajinu, koja je, nesumnjivo, zajedno sa EU, iz njegove zemlje, koja je i sama svetlosnim godinama udaljena od njega“, primetio je Linkevičijus.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je 10. novembra da Evropska unija ne treba da počinje pregovore sa Ukrajinom o članstvu u EU. Prema njegovim rečima, „Ukrajina je daleko od članstva” u Evropskoj uniji.

Prema izvorima, ministri spoljnih poslova zemalja članica EU čuće sledeće nedelje stav mađarskog kolege Petera Sijarta povodom Orbanove izjave.

Pre toga, mađarska vlada je izjavila da EU ne bi trebalo da počne pregovore o članstvu sa Ukrajinom zbog njenog neispunjavanja uslova.

Mađarska traži od Evropske unije da odmrzne milijarde evra svojih sredstava, koje Brisel odbija da dodeli Budimpešti zbog problema sa vladavinom prava i kršenja demokratije.