Cene nafte su porasle za 2%, ali su krenule ka padu treće nedelje

Cene nafte su porasle za 2%, ali su krenule ka padu treće nedelje

Cene nafte su u petak porasle za oko 2 odsto pošto su neki špekulanti nastavili da zarađuju na kratkim pozicijama, ali su ostali na pravom putu već treću nedelju sa gubicima zbog znakova usporavanja tražnje.

Fjučersi na Brent su porasli za 1,57 dolara, ili 2,0%, na 81,58 dolara po barelu do 11:48 EST (1648 GMT), dok je američka nafta Vest Tekas Intermediate (VTI) porasla za 1,54 dolara, ili 2,0%, na 77,28 dolara.

Obe referentne vrednosti bile su u padu za oko 4% tokom nedelje, što bi bio treći nedeljni pad zaredom, prvi put od maja.

„Zabrinutost oko potražnje zamenila je strah od prekida proizvodnje u vezi sa bliskoistočnim sukobom“, kažu analitičari Komercbanke.

Slabi kineski ekonomski podaci ove nedelje povećali su zabrinutost zbog slabljenja potražnje. Pored toga, rafinerije u Kini, najvećem kupcu sirove nafte iz Saudijske Arabije, najvećem svetskom izvozniku, zatražile su manje ponude za decembar.

Inflacija u evrozoni bi mogla da poraste u narednim mesecima, ali bi kamatne stope Evropske centralne banke (ECB) koje se održavaju na trenutnom nivou barem nekoliko kvartala i dalje mogle da vrate rast cena na 2%, rekla je predsednica ECB Kristin Lagard.

Više stope mogu smanjiti potražnju za naftom usporavanjem ekonomskog rasta.

U SAD, predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao je da zvaničnici Fed-a „nisu uvereni“ da su kamatne stope još dovoljno visoke da ukrote inflaciju. Ipak, Džejms Najtli, glavni međunarodni ekonomista u ING-u, rekao je da je „sve uvereniji da ćemo do sledećeg leta videti glavnu stopu inflacije od 2%“ u SAD.

„Čini se da povećanje kamatnih stopa funkcioniše, a mi smatramo da će sledeći potez FED-a biti smanjenje stope ukoliko privredi bude potrebna ruka pomoći 2024. godine“, rekao je Najtli.

U Britaniji stagnirajuća privreda nije uspela da raste u periodu od jula do septembra, ali je izbegla recesiju, prema britanskoj kancelariji za nacionalnu statistiku.

Na Bliskom istoku, izraelski vazdušni udari pogodili su najveću bolnicu u Gazi, Al Šifu, ubivši jednu osobu, a ranivši druge koji su se tamo sklonili.

Više od 100 zaposlenih u Ujedinjenim nacijama ubijeno je od početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi, saopštila je palestinska agencija UN za izbeglice.

OPEK+, Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici, uključujući Rusiju, sastaće se 26. novembra. Šanse da će Saudijska Arabija produžiti smanjenje proizvodnje u prvom kvartalu 2024. „sigurno se povećavaju s obzirom na obnovljenu zabrinutost tržišta oko kineske potražnje i šireg makroa izgledi“, rekla je analitičarka RBC Capital Markets Helima Kroft.

Analitičari Capital Economics-a kažu da bi OPEK+ mogao dodatno smanjiti ponudu ako cijene nastave da padaju.

„Držimo se naše prognoze da će Brent završiti i ove i sledeće godine na oko 85 dolara po barelu“, navodi istraživačka firma u belešci.