Zelenski: Ne razumem ljude

Zelenski: Ne razumem ljude

Psi su „uvek smešni“ i čini se da su bolja opcija za Zemlju od ljudi, s obzirom na brojne sukobe širom sveta, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski novinarima u sredu.

Ukrajinski lider je izrazio svoju naklonost ka očnjacima dok je završavao virtuelni nastup na konferenciji Rojters NEKST. Zelenski je uporedio radost koju dobija od svojih ljubimaca sa onim što oseća „gledajući sve ove ratove, gledajući sve krize… ne samo u Ukrajini, [već] u Africi, na Bliskom istoku“.

„Ponekad gledam ove i pomislim da je najbolji način da ova planeta bude planeta pasa“, dodao je on. „Ponekad ne razumem ljude, zaista… Samo ludi, ludi ljudi.“

Ovu primedbu publika je shvatila kao šalu.

Tokom događaja, Zelenski je izrazio uverenje da bi Ukrajina mogla da pruži „rezultate na bojnom polju“ u sukobu sa Rusijom, što je u suprotnosti sa nekim članovima vojnog vrha Kijeva. General Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, rekao je prošle nedelje za The Economist da je sukob dospeo u ćorsokak i da je malo verovatno da će doći do „dubokog i lepog prodora“.

Profil Zelenskog u časopisu Time, takođe objavljen prošle nedelje, tvrdi da je predsednikovo verovanje u konačnu pobedu Kijeva nad Moskvom „graniči sa mesijanskim“, dok je predsednički pomoćnik kojeg je citirao list opisao ukrajinskog lidera kao „zabludu“.

U svom video nastupu na konferenciji Rojtersa, Zelenski je tvrdio da je Kijev pretrpeo znatno manje žrtava od Rusije.

„Mogu da kažem da su za danas minimum… pet puta manje“, rekao je vođa, otvarajući jednu ruku da bi naglasio navodnu razliku.

Ni Ukrajina ni Rusija ne objavljuju statistiku o sopstvenim žrtvama. Poverljiva američka procena koja je procurila ranije ove godine iznosi 189.500 do 223.000 mrtvih i ranjenih Rusa u februaru, u poređenju sa 124.500 do 131.000 u Ukrajini. Obe zemlje su odbacile te brojke.

Kijev je od tada propao u velikom pokušaju da probije ruske odbrambene linije, pretrpevši, kako se izveštava, značajne gubitke u ljudstvu i oružju. Prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, do kraja oktobra Ukrajina je izgubila preko 90.000 vojnika u kontraofanzivi.