Grošelj: Izveštaj EU o Srbiji najnegativniji do sada

Grošelj: Izveštaj EU o Srbiji najnegativniji do sada

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj izjavio je u razgovoru sa evropskim dopisnikom N1 da je izveštaj o napretku Srbije najnegativniji do sada. Grošelj je podsetio da je rasprava u Evropskom parlamentu pokazala da viđenje Srbije u evro-institucijama trenutno nije baš najbolje.

„Ovaj izveštaj je najnegativniji do sada za Srbiju. U prethodnim izveštajima Evropska komisija je bila više naklonjenija Srbiji, i bilo je pozitivnih poruka. U ovom izveštaju, za koji bih rekao da je neutralan, postavljaju se neke tačke, kao što je dijalog sa Kosovom. Važno je istaknuti da ono što piše u Izveštaju i ono što je evropski komesar pričao u Evropskom parlamentu su dve različite stvari. Isto tako, rasprava u EP je pokazala da pozicija Srbije nije baš najbolja u krugovima Evropske unije“, istakao je Grošelj.

Prema njegovim rečima, pozitivni komentari Vlade Srbije o izveštaju treba sagledati u kontekstu predizborne kampanje koja je počela.

„Moram da istaknem za srpsku javnost da ako nema napretka u poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, ljudskih prava i slobode medija, onda nema ulaska u Evropsku uniju. I to je dosta jasno, bez obzira na stav Vlade Srbije“, podvukao je Grošelj.

On je upozorio da se stavovi komesara Olivera Varheljija o stanju vladavine prava i medija razlikuju od zvaničnog stava Evropske unije, kao i da je Varhelji u dobrim odnosima sa mađarskim predsednikom Viktorom Orbanom.

„Ne zaboravimo da zadnju reč ima Savet EU. Ja koliko pratim, tu su stavovi većine zemalja članica dosta jasni, i dosta negativniji nego što su kod kemesara Varheljija“, rekao je Grošelj.

On je naveo da se u Evropskoj uniji postavlja pitanje da li Srbija ide ka Evropskoj uniji, ka Kini, ili ka Moskvi.

„Nisu se zaboravili ni događaji na Kosovu, u Banjskoj. U zavisnosti kako Srbija bude sarađivala oko tog događaja, zavisi kakvi će biti sledeći koraci Evropske komisije i Evropske unije. U pozadini još stoje restriktivne mere, neću reći sankcije, i dosta je sada jasno da ih Kosovo već ima. Ako Srbija ne ispuni očekivanja, doći će do radikalne politike Evropspke unije prema njoj“, zaključio je Grošelj.