Ketamin smanjuje simptome PTSP-a i depresije već dan nakon primene, pokazalo istraživanje

Ketamin smanjuje simptome PTSP-a i depresije već dan nakon primene, pokazalo istraživanje

Nova meta-analiza, nedavno objavljena u časopisu Annals of Pharmacotherapy, ukazuje na to da lek ketamin može značajno smanjiti simptome posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP-a) i depresije već dan nakon primene. Tim istraživača sa Univerziteta Konektikat analizirao je šest randomizovanih kontrolisanih studija s ukupno 259 pacijenata koji su patili od umerenog do teškog PTSP-a.

Rezultati su pokazali da je kod pacijenata koji su primali ketamin došlo do smanjenja simptoma PTSP-a za oko 25%, kako jednog dana, tako i nedelju dana nakon terapije. Međutim, kod pacijenata koji su dobijali ponovljene injekcije tokom četiri nedelje, smanjenje simptoma bilo je manje izraženo, oko 12%. Simptomi depresije su takođe pokazali značajno smanjenje.

Iako su prednosti od jedne injekcije ketamina došle brzo, studija nije precizirala optimalan režim doziranja za održavanje dugoročnih efekata. Dodatne doze tokom vremena nisu pokazale jednoznačno poboljšanje u održavanju benefita.

PTSP, koji pogađa oko 5% odrasle populacije u SAD-u, predstavlja ozbiljan izazov za mentalno zdravlje, sa simptomima koji uključuju flešbekove, noćne more, depresiju i anksioznost. Ova studija sugeriše da bi ketamin mogao biti brz i efikasan most za trenutno smanjenje simptoma kod pacijenata koji se suočavaju sa ovim poremećajem, dok tradicionalni tretmani poput psihoterapije mogu zahtevati više vremena da pokažu rezultate.

Važno je napomenuti da je ketamin lek koji se može zloupotrebiti, a često se koristi kao supstanca za zlostavljanje. Stoga, precizno doziranje i pravilno nadziranje tokom terapije su ključni faktori za bezbednost pacijenata. Takođe, autor istraživanja, profesor farmacije C. Majkl Vajt, naglašava da neodobreni ketamin kupljen na crnom tržištu može predstavljati ozbiljne rizike po zdravlje pacijenata, uključujući i potencijalno opasne zamene za ovaj lek.