Algoritam pomaže u ranom otkrivanju bolesti očiju povezanih sa uzrastom

Algoritam pomaže u ranom otkrivanju bolesti očiju povezanih sa uzrastom

Istraživači sa Univerziteta Duke kreirali su kompjuterski program koji utvrđuje, sa 94% tačnosti, da li će se degeneracija makule (AMD) osobe povezana sa godinama pogoršati u roku od godinu dana.

Algoritam dubokog učenja, predstavljen u članku objavljenom u JAMA Ophthalmologi, analizira detaljne skeniranje očiju kako bi predvidio da li će uobičajeno stanje oka napredovati u teži stadijum poznat kao geografska atrofija (GA).

Ovo brže predviđanje moglo bi pojednostaviti regrutovanje u klinička ispitivanja i pomoći uvođenju tretmana dizajniranih da sačuvaju vid starijih odraslih osoba.

„Mogućnost da predvidimo napredovanje AMD-a znači da možemo biti proaktivni, potencijalno zaustavljajući njegovo napredovanje i poboljšavajući ishode pacijenata“, rekla je viši autor studije i specijalista za mrežnjače Eleonora Lad, MD, Ph.D., potpredsednica kliničkog istraživanja i vanredni profesor na Duke Centru za oči. Očni lekari sarađivali su sa Lorensom Karinom, dr.

„Ovaj alat za predviđanje mogao bi da transformiše način na koji skriniramo bolest, koliko često viđamo pacijente, pa čak i kada da počnemo sa lečenjem“, rekao je Lad.

Progresija od srednjeg AMD-a do geografske atrofije predstavlja prelazak iz stanja sa malo simptoma u stanje koje može devastirati centralni vid, koji je potreban za čitanje, vožnju i gledanje slika i lica.

Američka administracija za hranu i lekove nedavno je odobrila dva nova leka koji mogu da ponude odlaganje za 1,5 miliona ljudi kojima je dijagnostikovana geografska atrofija. Pegcetacoplan i avacincaptad pegol mogu usporiti napredovanje GA.

Lad je bio na čelu jednog od ključnih kliničkih ispitivanja za pegcetacoplan, prvi lek za geografsku atrofiju koji je odobrila FDA. Lancet je nedavno istakao rezultate kliničkog ispitivanja faze 3 koji potvrđuju da injekcije pegcetakoplana date jednom mesečno ili svakog drugog meseca mogu da obuzdaju rast lezija GA.

Algoritam, kao i druga tehnologija koja se koristi za praćenje dijabetičke retinopatije, spreman je da poboljša dijagnostički proces i pomogne lekarima da odrede ko će imati koristi od tretmana i stalne nege.

U JAMA oftalmologiji, istraživači detaljno opisuju kako je algoritam DeepGAze sortirao obim skeniranja optičke koherentne tomografije u spektralnom domenu retine da bi uočio koje će oči napredovati od srednjeg stadijuma AMD do geografske atrofije u roku od godinu dana.

Program je koristio podatke sa nekoliko kliničkih lokacija u SAD u Studiji očnih bolesti povezanih sa uzrastom (AREDS2). Ukupno, 417 pacijenata je bilo uključeno u studiju. Sposobnost DeepGAze-a da predvidi napredovanje u GA u roku od godinu dana imala je pravu pozitivnu stopu od 0,94. Drugim rečima, bilo je u pravu 94% vremena.

Čak i kada su stručnjaci za ocenjivanje dodali napomene na slikama da identifikuju određene uslove, što je dugotrajan i skup zadatak, računarski model nije bio značajno bolji od rada na sebi.